HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar: Za dovršetak obnove Tepe nema novca, rijetki trgovci i kupci

Nekadašnje kultno mjesto danas sablasno pusto

M. HODŽIĆ

19.1.2017

Prva pomisao na staru mostarsku pijacu, čuvenu Tepu, bila je gužva. Rijeke ljudi su se slijevale na ovo kultno mjesto u Mostaru. Jedni bi kupovali, drugi prodavali, kafenisalo bi se, ogovaralo, hodalo bi se da budeš viđen. Rijetki su bili Mostarci koji svoje noge nisu znali protegnuti do Tepe. 

Studen i bura

Danas, dok bageri i druge mašine „lome“ Fejićevu ulicu, na čijem se kraju nalazi Tepa, ovo kultno mjesto izgleda sablasno pusto. 

Prodavače je s jedne strane otjerala studen, a s druge činjenica da obnova ove pijace, koja je započela koncem 2014. godine, još nije završena. 

tepa-mevlida

 Mevlida kraj svog štanda

Jedno od dvoje prodavača koje smo zatekli Mevlida, ne želeći nam otkriti prezime, prodaje suhe smokve, jaja, domaći ajvar, sokove i rakiju. Rijetko ko, kaže nam, navrati pa jedva uspije šta pazariti. Zbog hladnoće nije baš ni raspoložena za priču. Pitamo je jesu li im poboljšani uvjeti za prodaju, budući da je pijaca ipak natkrivena, na što nam uzvraća: „Pa, jeste, lijepo je, kako je bilo, ali još puno posla ima, ta vidite i sami.“

Da je tako, potvrđuje nam i direktorica JP „Pijace-Tržnice“ Mostar Maja Kajtaz, kazujući nam da su napola puta kada je riječ o obnovi Tepe.

Nema novca

- Urađena je druga faza, a za treću, završetak projekta, treba nam oko 400.000 KM. Međutim, do novca je teško doći, ne postoji, praktično, adresa na koju nismo aplicirali. Nadamo se da će TIKA prepoznati važnost ovog projekta, jer Grad nam tolika sredstva ne može dati - ističe Kajtaz.

Završni radovi, iznosi ona, podrazumijevaju natkrivanje preostalog dijela Tepe, popločavanje, koje je veoma skupa stavka, farbanje, postavljanje kapije te cvjetni aranžmani.

Ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je na milion KM, a zamisao je bila da nakon obnove, Tepa tokom turističke sezone djeluje i kao otvorena scena

Izvorno značenje

tepa-nekada

Detalj iz 1967. godine

- Tepa je jedna! Razumijevamo je vlastitom imenicom i pišemo velikim početnim slovom. Riječ je intimnog mostarskog rječnika i pripada onim rijetkim koje te prate od najranijeg djetinjstva. Mada tepa u svojoj izvornoj značenjskoj jezgri prenesenoj iz turskog jezika upućuje na brežuljak ili uzvisinu sa zaravnatim vrhom, u „mostarskom jeziku“ ona označuje samo jedno - mostarsku staru pijacu - zapisao je književnik Ibrahim Kajan u tekstu „Stara mostarska tepa“.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.