HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Vlada HNK spremna dati garanciju za kredit od 25 miliona KM

MOSTAR Za dovršetak izgradnje sportske dvorane

M.H./M.Sm.

23.1.2017

Mostar kao sportski centar hercegovačke regije, koji ima više od 100 sportskih klubova sa oko 15.000 mladih sportista, nema adekvatne uvjete za bavljenje sportom.

Neslavna izgradnja sportske dvorane u samom centru grada, započeta još krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća, ironično je prozvana jednim od gradskih fenomena, s obzirom na to da traje desetljećima, a iz zemlje su se do sada pomolili tek njeni temelji. 

Bitan projekt

Međutim, ovih dana iz Gradske uprave, kao i Kantona, stižu naznake da bi Mostar, ukoliko budu dobivene sve potrebne saglasnosti, konačno mogao završiti izgradnju sportske dvorane koja je san svih mostarskih sportista. 

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić potvrdio je za „Avaz“ da je pokrenuo inicijativu da Kanton podnese zahtjev za kredit za sportsku dvoranu u iznosu od 25 miliona KM.
 
- Očekujem da Skupština HNK podnese taj zahtjev. Imao sam dugo pregovore s Razvojnom bankom Vijeća Europe da nam se pomogne s projektima koji su vrlo važni za integriranje, održivost i budućnost grada i vjerujem da će i Vlada i Skupština HNK prihvatiti ovu inicijativu. To moraju i više razine vlasti potvrditi, a onda treba sačekati kada će Razvojna banka Vijeća Evrope raspravljati o našim zahtjevima - naveo je Bešlić.  

Dati garanciju

Ističući da je Vlada HNK spremna dati garanciju za ovaj kredit, premijer HNK Nevenko Herceg nam je kazao da je riječ o vrlo povoljnim kreditnim sredstvima, s kamatnom stopom od pola posto.

- Takav kredit nijedna kreditna institucija u svijetu ne daje i bio bi grijeh i šteta propustiti tu mogućnost. Razvojna banka Vijeća Europe je spremna dati taj kredit a s obzirom da ne postoji Gradsko vijeće Mostara, Vlada i Kanton imaju mogućnost da to preuzmu i budu jamac te da se na taj način premosti ta situacija -dodao je Herceg. 

Mjesto zajedničkog okupljanja

- Dvorana je vrlo bitna za integriranje grada, zbog prošlosti koja je bila iznimno teška. Želimo mlade ljude dovoditi na jedno mjesto, zajednički širiti sport, kulturu i sve ono što je važno, da imaju mjesto zajedničkog okupljanja i na taj način pravimo bolju budućnost u ovom gradu - poručio je Bešlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.