HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Papirnati nalazi i RTG snimci odlaze u prošlost

HNK Počela realizacija strateškog dokumenta u zdravstvu

M. SMAJKIĆ

1.2.2017

U Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona započeli su realizaciju Strategije za provedbu reforme zdravstva HNK za period 2017.-2020. godina.

Elektronski karton

Riječ je o dokumentu koji je na sjednici Kantonalne vlade usvojen početkom decembra prošle godine, a koji, kako je to navedeno, nudi jasne mjere i aktivnosti koje treba postići u navedenom periodu da bi se postigla dostupnija, efikasnija, finansijski održiva i kvalitetnija zdravstvena zaštita.

Tako je jedan od ciljeva Strategije daljnji razvoj Integriranog zdravstvenog informacijskog sistema (IZIS), kojim je, između ostalog, planirana i implementacija Centralnog laboratorijsko-biohemijskog sistema i uspostava kantonalnog PACS DATA centra.

- Implementacija Centralnog laboratorijsko-biohemijskog sistema značajno će utjecati na zadovoljstvo osiguranika, koji, nakon davanja uzorka za analizu, neće morati dolaziti po nalaze, koji će ljekaru biti dostupni u elektronskom kartonu - rekli su iz ZZO.

Kako nam je pojasnila portparol ZZO Alenka Ban, to će, pogotovo, pozitivno utjecati na osiguranike iz udaljenijih općina od Mostara, u kojem se nalaze dvije bolnice, jer će svi laboratoriji biti uvezani u jedan sistem.

Također, navela je da će na ovaj način biti omogućene značajne uštede, s obzirom na to da se na ove usluge izdvaja oko dva miliona KM.

- Ako uzmemo u obzir da će se ostvariti uštede od samo 10 posto, i tih 200.000 KM nije zanemariv iznos - kazala nam je Ban.

Olakšan pristup

Kada je riječ o uspostavi PACS DATA centra, time će biti stvoreni uvjeti za uvezivanje svih domova zdravlja i bolnica u HNK, a što će, u konačnici, rezultirati uvezanošću zdravstvenih podataka, kao i olakšanim pristupom zdravstvenoj zaštiti, ali i prelaskom na digitalno poslovanje radioloških službi.

- Osiguranici više neće morati dolaziti po RTG snimke i nositi ih ljekarima, jer će im biti dostupni u elektronskom obliku - poručili su iz ZZO-a.

53 stranice

- Strateško opredjeljenje je da se oko 80 posto svih zahtjeva za zdravstvenom zaštitom treba zadovoljiti na primarnoj razini zdravstvene zaštite te tako smanjiti upućivanje na više i skuplje razine - navedeno je u tom dokumentu, urađenom na 53 stranice, koji je javnosti dostupan na internet-stranici ZZO.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.