HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Jedan hitni broj na 105.797 stanovnika

Višegodišnji problem Hitne pomoći u Mostaru

M. HODŽIĆ

1.2.2017

U Dispečerskom centru Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Mostar koji je od 2004.godine, kada je uspostavljen, zajednički za cijeli grad, samo je jedna telefonska linija za javljanje na hitni broj 124.

Zbog relativno velikog područja koji pokriva, a na kojem živi 105.797 stanovnika, često dolazi do prekida i kvara ove linije i tada čitava hitna medicinska pomoć, kako na Bulevaru tako i na Carini, biva nedostupna građanima koji trebaju pomoć, pa se ljekari dovijaju na razne načine kako bi bili na usluzi pacijentima.

Na ovaj problem upozorio je i novoizabrani direktor mostarskog Doma zdravlja dr. Mario Kordić, koji je apelirao na pomoć gradskih vlasti za uspostavljanje još jedne telefonske linije kako bi u slučaju kada jedna linija „padne“ imali alternativu.

- Ovaj problem se provlači već godinama. Tu postojeću liniju plaća Dom zdravlja i kada dođe do prekida iz tehničkog razloga, Hitna pomoć je nedostupna pa se mi snalazimo pomoću mobitela i slično. Sada smo tražili od Grada Mostara pomoć za uspostavljanje još jedne linije, po mogućnosti pri drugom mrežnom operateru, kako bi imali alternativu -naveo je dr. Kordić.

Izrazio je nadu da će im Grad izaći u susret kada je u pitanju pomoć u finansiranju i poboljšanju standarda hitne medicinske pomoći. Pri tome je spomenuo i problem s vozilima Hitne pomoći koja su generalno u lošem stanju.

Najteže ljeti

- Znamo koliko je Hitna medicinska pomoć bitna u Mostaru. Pored toga što pokrivamo relativno veliku općinu tu je i naš geografski položaj prema moru, tako da naročito ljeti imamo strašan protok magistralnom cestom M-17, nažalost i masu nesretnih slučajeva. U tom kontekstu smo zamolili Grad za dodatno finansiranje - kazao je dr. Kordić.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.