HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Obilježena 93. godišnjica smrti velikog pjesnika: Aleksa Šantić je usrećivao ljude

U organizaciji SPKD-a "Prosvjeta" Mostar

M. Sm.

3.2.2017

U gradu na Neretvi jučer je, u organizaciji SPKD-a "Prosvjeta" Mostar, upriličeno sjećanje na velikog mostarskog i bh. pjesnika Aleksu Šantića, od čije su smrti protekle 93 godine.

Tako je, nakon tradicionalnog okupljanja kod mauzoleja Osmana Đikića, položeno cvijeće na Šantićev grob na Bjelušinama, a potom na spomenik u parku koji nosi njegovo ime. 

U parku je priređen i recital učesnika ovogodišnjeg, 4. Šantićevog festivala djece pjesnika, odnosno 21 finaliste koji su u Mostar došli iz svih država regije. 

Među njima su bili 12-godišnjaci Lav Lukić iz Beograda i Bistra Kondoska iz Prilepa, koji nisu krili emocije zbog toga što su u Mostaru, u kojem su obišli Šantićevu spomen-sobu, kao i njegovu rodnu kuću, ali i što ih je poezija ovog velikog pjesnika spojila s njihovim vršnjacima iz cijele regije.

Kako je kazala savjetnica za kulturu Grada Mostara i članica stručnog žirija Festivala Alma Fazil-Obad, Šantić je bio i ostao sinonim za Mostar.

- Dao je veliki pečat, općenito, kulturi grada, jer on nije bio samo pjesnik nego i muzičar, koji se u više pravaca izražavao kao kompozitor, dirigent, svirao je violinu i veoma uspješno se bavio glumom. Jednostavno, usrećivao je ljude - istakla je Fazil-Obad, napomenuvši da je ovaj festival jedinstven iz razloga što na svoj poseban način daje šansu mladim ljudima da pokažu svoj talent, ali i zbog toga što afirmira pisanu riječ u vremenu kada se malo čita i kada je književnost gurnuta ustranu, posebno poezija.

Proširiti Festival

Prema riječima Gorana Kosanića, s organizacijom ovog festivala su krenuli skromno i sa strahom, ali s obzirom na činjenicu da svake godine iz cijele regije pristiže sve više prijava, ozbiljno razmišljaju da ovu manifestaciju, koja traje tri dana, prošire na sedam. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.