HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Univerzitet "Džemal Bijedić": S ponosom slavi 40 godina rada

Planiran niz manifestacija

M. HODŽIĆ

3.2.2017

Univerzitet „Džemal Bijedić“ iz Mostara, najstarija visokoobrazovna ustanova Hercegovine, proslavlja 40. godišnjicu postojanja i rada. Jubilej na koji je ponosan čitav kolektiv Univerziteta, svi njegovi studenti, i bivši i ovi sadašnji, bit će obilježen nizom manifestacija, promocija, izložbi, dodjelom diploma, kao i koncertom benda „Divanhana“. 

Program obilježavanja jubileja predstavljen je jučer na konferenciji za novinare, na kojoj su o prošlosti, postignućima i budućim planovima govorili rektor Sead Pašić te prorektori. 

Pašić je kazao da je posljednji rat na grub način prekinuo dotadašnji rast i razvoj Univerziteta. Tada su ostali bez svega, objekata, opreme, najvećeg dijela kadra te su 1993. godine krenuli od nule. Entuzijazmom i snagom duha, gradili su i obnavljali uništeno te su za vrlo kratko vrijeme stali na noge. 

- Od rata je diplome na Univerzitetu steklo oko 12.000 studenata i oko 150 doktora nauka. Danas imamo oko 5.000 studenata na 49 studijskih programa. Uvodimo i nove, poput studija zdravstvene njege, poslovne informatike i dizajna interijera. Tu je i doktorski studij politehnike, kao i studij evropskog prava - navela je prorektorica za nastavu Vahida Žujo.  

Važni za opstanak 

Pašić je istakao da su postojanje i razvoj Univerziteta od izuzetnog značaja za Hercegovinu, pogotovo za Bošnjake na ovom području. 

- Smatram da smo u tom pogledu vrlo važni za opstanak Bošnjaka u Hercegovini jer bez adekvatnog obrazovanja sigurno nema ni napretka. Mi smatramo da tu pravimo dobar posao - naveo je Pašić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.