HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Iz "Elektroprivrede BiH" se oglasili o "nestanku" Jablaničkog jezera

Direktor hidrocentrale za Avaz.ba

K. Ke.

5.2.2017

Ekstremno nizak nivo Jablaničkog jezera uznemirio je građane ovog grada ali i ekologe i ekološka udruženja, koji tvrde da je zbog ovako niskog nivoa vode nestao riblji fond jezera, te da je znatno oštećena i flora i fauna.

Kao glavni krivac etiketirana je "Elektroprivreda BiH", koja kontrolira hidrocentralu. Naglo i preveliko puštanje vode, tvrde eksperti, napravit će ekološku katastrofu. Ramiz Zahirović, direktor hidrocentrale "Jablanica" negirao je u izjavi za Avaz.ba da je na pomolu ekološka katastrofa te da je sve rađeno planski.

- Imali smo ekstremno sušan period od septembra, a pogotovo decembar i januar a bila je velika potražnja za električnom energijom. Tako smo bili primorani da koristimo sve potencijale hidrocentrale. Nemamo neke stroge propise kada su i pitanju ove niske kote, ali nije da se ovo prvi put dešava. Bilo je zadnji put 2005. godine slično. Znate da je bila suša, niske temperature te velika potražnja za električnom energijom velika. Bilo je problema s grijanjem Zenici, ljudi su se onda grijali na struju. Situacija je bila alarmantna i sve je to dovelo do ovog puštanja vode, koje nije bilo nekontrolisano - naveo je Zahirović.

On je ponovio da je ovo bila vanredna i ekstremna situacija, ali da je ipak sve rađeno pod kontrolom.

- Konsultovali smo se i sa stručnjacima za riblji fond. Riblji fond s ovim nije nestao, on je migrirao. Ribe koje su bile vezane za akumulaciju su migrirale s njom. Možda u nekim baricama, koje su ostale, da riba strada, ali to nije katastrofa - kazao je Zahirović. 

Na pitanje, kada će se stanje normalizirati, on navodi, kako se to ne može reći precizno, ali da se situacija već popravlja.

- Kiša koja je bila zadnjih nekoliko dana je popravila stanje. Nadamo se da će biti sve bolje i bolje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.