HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar: Klinika za psihijatriju poprimila novi izgled

Svečanost povodom završetka projekta

M. SMAJKIĆ

9.2.2017

Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, koja se nalazi u Liska ulici, u nekadašnjem neuglednom objektu Dispanzera, poprimila je novi izgled.

Daljnji razvoj

Tako je na zgradi Psihijatrije, renovirane u okviru projekta energetske efikasnosti u BiH, postavljena termička izolacija fasade i krova te su zamijenjeni vanjski otvori, što je koštalo 809.000 KM.

Povodom završetka ovog projekta jučer je u krugu ove zgrade održana svečanost, a voditelj Klinike, prof. dr. Miro Klarić nije krio zadovoljstvo zbog uspješno realizirane priče o energetskoj efikasnosti.

Jer, kako je kazao, oronula zgrada je dobila sasvim novi izgled. Podsjetio je da su tokom zime njihovi bolesnici spavali u jaknama i kaputima te da je to, zasigurno, bila deprimirajuća slika.

- Možete grijati koliko hoćete, ali nemoguće je bilo zagrijati ovaj objekt. Sada smo presretni, jer u ovom prostoru možemo razvijati službu dalje i imamo sve preduvjete da budemo ravni sa psihijatrijama i u regiji, budući da imamo jak stručni kadar, od ljekara, sestara, psihologa, socijalnih radnika, do psihoterapeuta - rekao je dr. Klarić.

Veći angažman

Slično je naveo i direktor SKB-a Mostar, dr. Ante Kvesić, kao i kantonalni ministar zdravstva Goran Opsenica, koji je, osvrnuvši se na ovaj projekt, poručio da je neophodan angažman svih da zdravstveni sistem Kantona bude još djelotvorniji.

Uz njih, jučerašnjoj svečanosti su prisustvovali premijer HNK Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, federalni ministri zdravstva i prostornog uređenja Josip Vjekoslav Mandić i Josip Martić.

18 objekata

Istakavši da energetska efikasnost postaje sve značajnija tema u FBiH, Martić je poručio da će Ministarstvo na čijem je čelu i dalje nastojati osigurati što bolje uvjete za provedbu projekata rekonstrukcije svih javnih objekata i osigurati ulaganja u području energetske efikasnosti.
Inače, zgrada Psihijatrije je jedna je od 18 javnih objekata renoviranih u okviru ovog projekta u BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.