HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Umjetnica svjetskog renomea podučava mlade plesače i soliste

Čuvena plesna grupa „Janis Brenner & Dancers" boravi u Mostaru

M. HODŽIĆ

14.2.2017

Čuvena njujorška plesna grupa „Janis Brenner & Dancers", koju predvodi svjetski poznata i priznata umjetnička direktorica, koreografkinja i pjevačica Đanis Brener (Janis Brenner), ovih dana boravi u Mostaru. 

 Kulturni ambasadori

Do sada su gostovali u 34 zemlje, a nakon Sarajeva i nastupa u sklopu festivala „Sarajevska zima", stigli su i u grad na Neretvi, gdje, osim nastupa, održavaju i masterclass radionice s plesačima Plesnog studija „Flash" i polaznicima ''Mostar Rock Schoola'', koji djeluju pri Muzičkom centru (MC) „Pavarotti". 

Također, svoje umjetničko iskustvo podijelit će i s učenicima Koledža ujedinjenog svijeta, članovima OKC-a „Abrašević" i Američkog kutka. Brener kaže da je ona, kao i ostali članovi grupe, impresionirana Mostarom, koji ih je zadivio svojom ljepotom. 

- Putujem 38 godina i tako nekad dođem u mjesto koje je posebno. Mostar je jedno od tih mjesta, baš kao i Sarajevo. Imam toliko divljenja prema ovom gradu. Mi znamo šta se ovdje dešava i ono s čim živite svaki dan - rekla je Brener.

Istakla je da su umjetnici i perfomeri zapravo najbolji kulturni ambasadori te da je važno da se i Mostar predstavi u tom svjetlu.

janis-brenner

 Brener: Zadivljena ljepotom 

 Brojne nagrade

- U „Abraševiću" sam vidjela grafit uz poruku: ''Umjetnost će nas spasiti.'' To je upravo naš moto i naša nada, jer umjetnost je nešto što nas ne može razdvojiti, a ples, zna se, oslobađa tenziju traume u čovjekovom tijelu - dodala je Brener, koja je u svijetu poznata kao jedina izvođačica s višestrukim umjetničkim dometima. 

Ona je kazala da su u MC „Pavarotti" održali pet radionica savremenog plesa s mladim plesačima.

- Meni je izuzetna čast i zadovoljstvo što smo mogli ugostiti umjetnicu svjetskog renomea, ženu koja je nastupala u brojnim državama i koja je do sada za svoj rad dobila brojne nagrade i priznanja. Naši polaznici su dosta korisnog od nje naučili - kazao je direktor MC „Pavarotti" Elvedin Nezirović.

 

Nova znanja i vještine

- Bilo nam je odlično i zabavno na radionicama i drago mi je što su mladi plesači iz Mostara usvojili nova znanja i informacije. Moje impresije za Mostar i Sarajevo mogu stati u dvije riječi - zapanjujuće i prelijepo - kazala je Kajla Barkin (Kyla), umjetnička direktorica kompanije „Barkin/Selissen Project Contemporary Dance".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.