HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Veslači iz Prozora-Rame za Avaz.ba: Kako smo ostali bez jezera!

Najniži nivo u posljednjih nekoliko godina

M. M.

14.2.2017

Javnost u BiH zaprepaštena je sve češćim vijestima o fenomenu  presušivanja vještačkih jezera. Nakon Jablaničkog, danas je stigla vijest da je presušilo i Ramsko jezero.

Zbog nedostatka padavina, ali i povećane proizvodnje električne energije, vještačka akumulacija Ramsko jezero je na najnižem nivou u posljednjih nekoliko godina.

Dolina je prepuna tragova nekadašnjih naselja. Ostatak prostranog groblja koje okružuje ostatke porušene džamije, od koje je još uvijek najistaknuntiji njen minaret. Također, u tragovima su vidjljivi i ostaci nekadašnjih voćnjaka, domova, ali i ljudskih ostataka, obuće i posuđa.

Sekretar Veslačkog centra „Rama“ Filip Šimunović je za Avaz.ba naglasio da je ovakvo stanje prisutno već godinama, a dodao je da akumulacijsko jezero za proizvodnju struje koriste Elektroprivreda HZHB Mostar i Elektroprivreda BiH.

- Stalni usponi i padovi nivoa jezera već 20 godina itekako loše utječu na okolinu. Očekujemo da će se voda vratiti na normalan nivo do proljeća, ali smo spremni na sve. Zime su ovdje veoma oštre tako da mi svakako u ovo doba ne treniramo na ovom području, nego radimo pripreme u teretani – rekao je Šimunović.

Iako je jezero gotovo nestalo, članovi Veslačkog centra „Rama“ ne planiraju odsutati. 

- Ukoliko ne dođe do povratka akumulacije ići ćemo na kampove u primorje. U svakom slučaju nastavit ćemo da se bavimo ovim sportom – zaključio je Šimunović u razgovoru za Avaz.ba. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.