HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Kružni tok kod Španskog trga treba postati trajni

Mostar: Nakon što je zbog radova iznađeno privremeno rješenje

Autor:M. SMAJKIĆ

23.2.2017

Nakon što je zbog izvođenja radova na izgradnji kolektora i pročistača na raskrsnici kod Španskog trga u Mostaru postavljen privremeni kružni tok, brojni građani smatraju da bi to trebalo ostati trajno rješenje.

 Kritične tačke

Uprkos radovima, zahvaljujući kružnom toku, trenutno nema većeg zagušenja saobraćaja. 

To je, inače, slučaj na ovoj, jednoj od najfrekventnijih raskrsnica u gradu, kada se, pogotovo u poslijepodnevnim satima, stvaraju prometni čepovi, a zbog kratkoće semafora, na pojedinim mjestima, poput ceste prema Titovom mostu, često dođe do kolapsa.

- Očito je da na toj raskrsnici semafor nije kvalitetno rješenje. Kružni tok je jedno od najsigurnijih rješenja, inače, posebno na takvim raskrsnicama gdje su evidentne gužve. Kružni tokovi imaju najmanje kritičnih tačaka, a širom Evrope semafori postaju prošlost - kazao je za naš list Ramiz Tiro, vještak saobraćajne struke.

Svojedobno je poznati mostarski i bh. arhitekta Amir Pašić uradio projekt pod nazivom „Slavimo Mostar", kojim je obuhvaćena i centralna gradska zona i okviru kojeg je baš na toj raskrsnici „iscrtao" savremeni kružni tok.

- Da, zamisao je bila da se napravi kružni tok sa staklenom kupolom i pokretnim panelima koji prikupljaju sunčevu energiju, a ispod kojeg je multifunkcionalan objekt, čija je simbolika ujedinjen grad, jer prostor je, između ostalog, zamišljen za konferencije, izložbe i slično, dakle, kao jedna asocijacija za ujedinjenje i zbližavanje ljudi - potvrdio nam je Pašić.

 Bila ideja

Zanimljivo je da je prije nekoliko godina i gradonačelnik Ljubo Bešlić inicirao izgradnju kružnog toka na toj raskrsnici, no, njegovu ideju nisu podržavali urbanisti.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.