HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar je izgubio istinskog mirotvorca

Nakon smrti Erne Danon-Cipre

M. SMAJKIĆ

28.2.2017

I kada je zakoračila u devetu deceniju, Erna Danon-Cipra je plijenila pažnju svojom energijom i stavom dame. Uvijek svježa, dotjerana, našminkana, s besprijekorno lakiranim noktima, žena koja je cijeli svoj život davala nesebičan doprinos razvoju svog voljenog Mostara.

 Rukovodeće pozicije

Od Danon-Cipre, rođene Mostarke i jedne od najstarijih članica gradske Jevrejske zajednice Mostar, čija je bila i dugogodišnja predsjednica, a koja je umrla u nedjelju u 84. godini, danas će se, sa žaljenjem i dubokim pijetetom, oprostiti njeni brojni sugrađani.

Kao djevojčica je preživjela holokaust, ali je kasnije u svom privatnom i profesionalnom životu mnogo postigla. Slovila je kao prva žena u Hercegovini koja je završila elektrotehničku školu, i to u Sarajevu, nakon čega je bila na mnogim rukovodećim položajima. Znala je često reći: „Nema brda u Hercegovini na koje se nisam popela da bismo trasirali dalekovode..."

Muftija mostarski Salem ef. Dedović jučer je naveo da je njena smrt veliki gubitak za Jevrejsku općinu, koju je dostojno predstavljala, pronoseći glas o historiji, vjeri, tradiciji i kulturi svog naroda, ali i svih drugih naroda koji su živjeli u njenom rodnom Mostaru.
 
- Smrt gospođe Erne i naš je gubitak. S punim uvjerenjem mogu kazati da je Mostar izgubio istinskog  mirotvorca koji je davao duh i ton našoj međureligijskoj ekipi, u kojoj su, osim moje malenkosti, bili iguman Danilo Pavlović i gvardijan fra Iko Skoko. Pouzdano znam, na temelju našeg skorašnjeg, a posljednjeg razgovora, da je otišla s ovog svijeta noseći bol u srcu za ovakvim Mostarom; puna boli zbog mržnje koja se isijava među ljude, žalosna zbog podijeljene djece i mladosti u njegovim odgojno-obrazovnim ustanovama i tužna zbog pomanjkanja mirotvorne energije i ljubavi kod ljudi, posebno onih koji mogu i koji odlučuju - istakao je ef. Dedović.

 Danas ispraćaj

Ispraćaj Danon-Cipre je danas u 13 sati na gradskom groblju Sutina, a sahrana će biti obavljena sat kasnije na groblju Masline.

„Mimar mira"

Centar za mir i multietničku saradnju je Danon-Cipri, prije dvije godine, dodijelio priznanje „Mimar mira", za njen dugogodišnji predan i prepoznatljiv doprinos građenju mira i zajedničkog života u teškom i delikatnom poratnom periodu na prostorima Mostara.

- Pamtit ćemo iz tog vremena njenu spontanu, iskrenu izjavu da se ne može pomiriti s tim da neko može živjeti u Bosni i Hercegovini, a da je ne voli - naveli su iz Centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.