HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Za izgradnju hotela na Ramskom jezeru od EU dobili milion eura

M. SMAJKIĆ

1.8.2017

Da su u općini Prozor/Rama vrlo ozbiljno krenuli u razvoj turizma, posebno veslačkog, govori činjenica da su im, nakon uspješno realiziranog projekta „Od jezera do jezera“, ovih dana iz fondova Evropske unije odobrena sredstva za izgradnju smještajnih kapaciteta za 50 osoba na Ramskom jezeru.

Veslački treninzi

Sredstva će dobiti kroz projekt „Veslački centri - zajednički zaveslaji“, koji je, kao i prethodni, nastao kroz prekograničnu saradnju, zajedno s Vrlikom u Hrvatskoj, a kroz koji će Općina Prozor/Rama dobiti čak milion eura.

To nam je jučer potvrdio koordinator Agencije za lokalni razvoj Prozor/Rama Danijel Burečić, kazavši da je na listi prihvatljivih projekata, njih više od sto, njihov projekt bio visokorangiran, zauzevši šesto mjesto.

- Bili smo optimistični, budući da smo prethodni projekt, u sklopu kojeg je izgrađen Veslački centar, uspješno realizirali. Sada ćemo, kroz novi projekt, na postojećem centru izgraditi smještajne kapacitete, odnosno, hotel koji će imati sve popratne sadržaje neophodne za veslačke treninge, ali i za rekreativce - kazao nam je Burečić.

Upravo je nedostatak smještajnih kapaciteta, istakao je Burečić, bila ogromna prepreka za razvoj turizma na području Prozor/Rame.

- Jedan motel i desetak kreveta u privatnom smještaju nisu dovoljni za kvalitetnu turističku ponudu. Jer činjenica je da je unazad nekoliko godina Ramsko jezero postalo raj za veslače i mjesto koje su za svoje treninge odabrale i pojedine državne reprezentacije, poput australske. Iako pripadamo Hercegovačko-neretvanskom kantonu, shvatili smo da sami moramo ići u razvoj naše turističke ponude - rekao nam je Burečić.

Radna mjesta

Novi projekt, ustvrdio je Burečić, neće samo ojačati turističku ponudu već će doprinijeti i otvaranju novih radnih mjesta.

Nakon evaluacije projekta u septembru, uslijedit će potpisivanje ugovora, nakon čega će otpočeti i radovi na izgradnji hotela.

Turistički vodič

- Uz Ramsko jezero, koje je najpogodnije za treninge u ovom kraju, na brdu Gradac je, u okviru arheoloških istraživanja, pronađen reljef ilirskog boga Silvana, a budući da je riječ o velikom nalazištu, istraživanja će svakako biti nastavljena. Sve to, ali i druge ljepote našeg kraja objedinit ćemo u turistički vodič, čija je izrada u toku - rekao nam je Burečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.