HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Čapljina: Više od 500 učesnika dolazi na Međunarodni ljetni karneval

M. SMAJKIĆ

3.8.2017

U Čapljini će za deset dana početi jedinstvena manifestacija u BiH, tradicionalni, 19. međunarodni ljetni karneval.

Veliki interes

Tako će Čapljina 18. i 19. avgusta ugostiti brojne karnevalske grupe iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Italije i čak iz Bolivije i kada će ulicama ovog prelijepog hercegovačkog gradića prodefilirati više od 500 učesnika.

Prema riječima Katje Stojić, voditeljice ureda Turističke organizacije „Čapljinka“, koja je i organizator ove manifestacije, karneval u Čapljini je istinski turistički proizvod s tradicijom od 1998. godine.

- Mi se, uistinu, ponosimo ovom manifestacijom, zahvaljujući kojoj je Čapljina jedini grad u BiH koji je članica Udruženja karnevalskih gradova Evrope (FECC). Uz naše turističke znamenitosti, kao što su Park prirode „Hutovo blato“, zidine starog rimskog grada Mogorjelo, kanu-safari na rijeci Trebižat i druge, čapljinski karneval je motiv brojnim turistima da posjete naš grad - kaže nam Stojić.

Također, ona napominje da je interes karnevalskih grupa da pohode čapljinsku manifestaciju svake godine sve veći, a svi oni uzvraćaju gostoprimstvo Čapljincima od Kotora, Makarske do Rijeke i drugih festivala koji su u svojim krajevima izuzetno popularni.

Kada je riječ o programu ovogodišnjeg karnevala, prvi dan je, ističe Stojić, rezerviran za najmlađe i, zapravo, pojašnjava ona, prvi put će biti organiziran dječiji karneval.

Tako će mališani, koje je kaže, nešto teže animirati tokom ljetnog raspusta, imati priliku da iskažu svoju kreativnost i kroz defile svima pokažu svoje karnevalske kreacije.

Proglašenje kraljice

Drugog dana, pak, svoje će goste iz karnevalskih grupa širom regije upoznati s čarima Hutovog blata, nakon čega će za njih biti organiziran prijem kod čapljinskog načelnika Smiljana Vidića, a potom će uslijediti najbolji dio manifestacije, defile i proglašenje kraljice karnevala te dvije pratilje.

Mjesto više

Svake godine tokom održavanja karnevala u čapljinskim restoranima i kafićima se traži mjesto više. Zasigurno, iznosi Stojić, osim impresivnih maski i koreografija, brojne posjetioce će privući i muzički događaji, u kojima će učestvovati poznati Danijel Boto, ali i Lana Jurčević, koja će za kraj manifestacije održati koncert.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.