HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Stolac: Na Makov rođendan naučna konferencija o njegovom djelu

M. HODŽIĆ

8.8.2017

U Stocu je u toku manifestacija „Slovo Gorčina“ koja traje do petka. Prva dva dana manifestacije protekla su u znaku obilježavanja 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara, 85. godišnjice rođenja Alije Isakovića i pjesničke večeri gosta pjesnika Hadžema Hajdarevića.

Sabrana djela

Tako je u subotu u Šarića kući održana promocija „Kamenog spavača“, posljednjeg i definitivnog izdanja, na kojoj su govorili Gorčin Dizdar, Alija Pirić te Sanjin Kodrić. Gorčin Dizdar se posebno osvrnuo na objavljeno izdanje „Kamenog spavača“ te istaknuo da je u pripremi kritičko izdanje sabranih djela Maka Dizdara.

Naglasio je da će u oktobru, na Makov rođendan, u Sarajevu biti upriličena i međunarodna naučna konferencija o Makovom djelu. U večernjim satima publika je na Radimlji uživala u briljantnom recitalu i interpretaciji Makovih stihova u izvedbi Hasije Borić, a nakon toga dodijeljena je i nagrada „Mak Dizdar“ mladim pjesnicima. Prvu nagradu je osvojila Aleksandra Jovičić, druga nagrada je dodijeljena Amaru Stefanoviću, dok je treća nagrada otišla u ruke Kenana Kundalića.

Bogat program

Večer je završena recitalom poezije gosta pjesnika Hadžema Hajdarevića. Podsjetimo, „Slovo Gorčina“ ove godine traje sedam dana, a publika će imati priliku uživati u bogatom programu.

Otvorena izložba   

Prekjučer je održan okrugli sto o liku i djelu Alije Isakovića, još jednog znamenitog Stočanina. Na okruglom stolu govorili su Hadžem Hajdarević, Alija Pirić, Dijana Hadžizukić, Almir Bašović i Edim Šator. U večernjem terminu je u Šarića kući otvorena i izložba „Mak Dizdar – prvih 100. godina“, koju su pripremili Fondacija „Mak Dizdar“ i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti iz Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.