HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Projekt mostarskih franjevaca privodi se kraju: Prvi studenti useljavaju se ove godine u "Dompes"

"Dompes" je smješten u neposrednoj blizini Franjevačke crkve i samostana

Autor:M. HODŽIĆ

17.8.2017

Izgradnja studentskog doma i javne kuhinje „Dompes“, humani projekt koji su u januaru 2015. godine pokrenuli mostarski franjevci iz Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla, uveliko se privodi kraju. 

Ovaj centar ubuduće će biti dom za 150 studenata koji dolaze iz siromašnih i porodica s više djece, a u okviru njega bit će otvorena i javna kuhinja u kojoj će svako ko traži komad hljeba biti dobrodošao.

Ugrađen lift

Kako nam je potvrdio voditelj projekta fra Iko Skoko, do sada je završeno 70 posto radova. Početkom septembra planirano je otvorenje javne kuhinje, a kako nam je kazao fra Skoko, i prvi studenti mogli bi se ove godine useliti u „Dompes“. 

- Unutrašnjost objekta radi se punom parom. Postavlja se struja, voda, kremika, kanalizacija, a uređuje se i oko „Dompesa“. U međuvremenu je postavljen i lift koji je donacija naših ljudi iz Čikaga i fratara - istakao je fra Skoko.

„Dompes“ je smješten u neposrednoj blizini Franjevačke crkve i samostana u Mostaru, a zahvaljujući brojnim donatorima, koji su prepoznali važnost ovog projekta, on će uskoro zablistati punim sjajem.

Ništa jeftino

- Mi smo prezadovoljni, projekt odlično napreduje. Ima još da se radi. Koji god posao počneš, treba najmanje 100.000 KM, jer ništa nije jeftino, ali, hvala Bogu, ide odlično - naveo je fra Skoko, koji je ranije izjavio da izgradnjom ovog doma neće biti riješeni svi problemi, ali će barem biti olakšan život za 150 studenata i njihovih porodica.

Ukupna vrijednost projekta je oko 3,7 miliona KM.

Računi za donacije

Na internet-stranici www.dompes-mo.com i Facebook stranici „Studentski dom i pučka kuhinja Dompes“ svakodnevno se ažurira popis donatora te se objavljuju i utrošene donacije, koje se i dalje prikupljaju. Svi koji žele novčano podržati ovaj projekt uplate mogu izvršiti na: Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, UniCredit Bank, d.d., Mostar. Br. računa: 3381302232342778 ili na devizni račun: Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, SWIFT: UNCR BA 22, IBAN: BA39 3381 3048 3234 3194; UniCredit Bank, Kardinala Stepinca b. b., 88000 Mostar, BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.