HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Tužbe zbog konkursa za prijem 100 službenika

Sindikat nije odustao od štrajka

Piše: M. SMAJKIĆ

22.8.2017

Zbog konkursa za prijem 100 policijskih službenika u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona koji je raspisan u petak, predstavnici Sindikata policije HNK će protiv nadležnih podnijeti tužbe, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora ovog sindikata. 

Formiranje komisije

To nam je potvrdio predsjednik Sindikata Kemal Đono, pojasnivši da je u cijeloj priči sve urađeno na nezakonit način.

- Pravno nasilje se nastavlja u MUP-u. Prije svega, postoji pravomoćna i izvršna sudska odluka o tome da je imenovanje policijskog komesara Ilije Lasića izvršeno nezakonito i, uprkos tome, nelegalni komesar formira nekakvu komisiju koja raspisuje konkurs. Da stvar bude gora, ne poštuju se naši interni, zakonom utemeljeni akti, koji nalažu da se u čin mlađi inspektor dvije trećine kandidata primaju interno, a jedna trećina eksterno - kazao je Đono.

To se nije poštovalo, napomenuo je, ni u prethodnom konkursu, na koji, zbog javnog interesa, kazao je, nisu reagirali.

Ipak, zbog diskriminacije policijskih službenika, kojima je, iznio je, uprkos činjenici da imaju fakultetske diplome, onemogućeno napredovanje u karijeri, odlučili su podnijeti tužbe.

Čin magistra

- Nečuveno je da imamo magistre u činu policajca. Znači, naši policijski službenici svojim radom i obrazovanjem ne mogu utjecati na svoj status. Stoga će uslijediti masovne tužbe ljudi, čije će troškove snositi Sindikat da bi ovaj sramotni konkurs bio poništen - kazao je Đono.

Također, on je podsjetio na to da Sindikat nije odustao od štrajka, čija se procedura provođenja, ustvrdio je, na razne načine opstruira.

- I to ćemo riješiti sudskim putem, nažalost, a tražit ćemo i odgovornost arbitra - rekao je Đono.

Čekanje isplate duga 

Policajci u HNK, podsjetimo, više od šest godina čekaju na isplatu duga na osnovu pravomoćnih sudskih presuda. Riječ je o tužbama koje su policijski službenici podnijeli protiv Kantonalne vlade zbog nepoštivanja odredbi kolektivnih ugovora, a koje su teške više od 12 miliona KM.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.