HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Požari na Čvrsnici i Prenju ugašeni, situacija se i dalje prati

Ilustracija

Fena

30.8.2017

Požari na planini Čvrsnici (Gornja Drežnica) i Prenju (Rujište) su ugašeni, ponegdje još ima dima, pa se situacija prati, saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

U večernjim satima jak vjetar ponovo je razbuktao požarište na Rujištu, vatra se proširila prema centralnom dijelu Prenja. Nakon intervencije vatrogasaca i dobrovoljaca trenutno stanje jutros je dobro, ali jak vjetar može uvijek ponovo aktivirati panjeve koji dogorijevaju duži period.

Na Bijelom Brijegu, na Trimuši gorjela je trava, rastinje i borova šuma. Odmah su upućena tri vozila sa sedam vatrogasaca, a požar su gasili i službenici PU Mostar, uposlenici Vodovoda, te dio mještana i mladeži koji su se zatekli na mjestu požara. Požar je ugašen, a jedna ekipa nadzire požarište.

Na području Mostara zabilježeno je više požara u kojima je gorjela trava te otpad.

Na području Čapljine zabilježena su četiri požara. Gorjela je trava i nisko rastinje te je stradao voćnjak jabuka.

U mjestu Radešine, općina Konjic, gorjela je trava i nisko rastinje. Na području Stoca, na lokalitetu Dubrava, gorjela je trava, visoko i nisko raslinje. Zahvaćena je površina od oko pet hektara. U mjestu Gornja Duboka također je gorjela trava i nisko rastinje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.