HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Danko Dangubić, vrsni skakač u vodu: Uvijek imam tremu prije skoka u kazan

Jedan od Dankovih majstorskih skokova ( N. Zindović)

Piše: M. ĆOSIĆ

5.9.2017

Danko Dangubić, magistar sporta iz Konjica, vrstan je skakač u vodu, a već iza sebe ima brojne titule s raznih takmičenja. Na 3. međunarodnim skokovima u vodu „Sarajevo Bembaša 2017“ osvojio je prvo mjesto. 

Doza težine

- Takmičari dolaze iz cijelog regiona i drago mi je da sam osvojio prvo mjesto. Ovom prilikom želim da pozdravim sve prijatelje takmičare iz svih dijelova svijeta, jer mi, uz takmičenje, stvaramo i nova prijateljstva - kazao je Danko i istakao da sva takmičenja sa sobom nose neku dozu težine.

Kako ističe, za njega je najteže skakati pred domaćom publikom te je uvijek na manifestaciji „Skok u kazan“ imao neku posebnu tremu.

Ovaj 29-godišnji Konjičanin se pola svog života bavi skokovima, za koje, prema njegovim riječima, treba i iskustvo, a trudi se da se na svim manifestacijama publici predstavi u što boljem svjetlu.

Prije nekoliko godina Danko je zasnovao porodicu te mu je prioritet osigurati egzistenciju i brinuti se za svoje najmilije, ali, kako kaže, nastavit će i dalje da se takmiči.

- Za ovih 15 godina, koliko sam u skokovima, stekao sam veliki broj prijatelja, ali i na svakom takmičenju neko novo iskustvo. Ovaj sport je interesantan i poseban za mene - rekao je Danko.

Okušao se i u egzibicionim skokovima širom Srbije, a prisjeća se svog prvog skoka u starom dijelu svog grada Konjica.

Osjećaj slobode

- Skok je osjećaj slobode. U te dvije sekunde skoka prepušten sam samo tom osjećaju i nekoj mirnoj zoni. Važno je samo da se utone u svoju dimenziju - kaže Danko.

Aktivan je i u Gorskoj službi spašavanja Konjic, a u više prilika je pokazao da ima veliko srce.

Sin kao nasljednik

Dangubić ima devetomjesečnog sina i nada se da će i on jednog dana nastaviti tradiciju skakanja u vodu. 

- Konjic je grad prepoznatljiv po hrabrim momcima, koji vole Neretvu i druge rijeke, na kojima pokazuju svoje vrsno znanje u ovoj oblasti. Konjic ima nekoliko mladih skakač koji su već skakali sa Starog mosta u Mostaru - kaže on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.