HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Dvanaesti dani poljoprivrede općine Konjic u Buturović Polju: Nagrađeni najbolji proizvođači

M. ĆOSIĆ

8.9.2017

Manifestacija 12. dani poljoprivrede općine Konjic u Buturović Polju okupila je 54 izlagača domaćih kvalitetnih proizvoda. Bila je ovo prilika i da organizatori - Savez poljoprivrednih udruženja Konjic, Općina Konjic i MZ Neretvica nagrade najbolje.  

Tako je Kasim Mezit nagrađen za najbolji paradajz, za najbolji luk nagradu je dobio Munib Mezit, dok je najbolji proizvođač paprika Muzafer Mujala. Najbolje šljive na sajmu izložio je Sejdo Hakalović, dok je

Boračko-braniteljska zadruga „Plodovi Hercegovine“ izložila najbolje maline.

Za najbolji ovčiji sir nagradu je dobila farma „Avdibegović“, za najbolje stado nagrađen je Ismet Hrnjica, dok je najbolji med predstavio Ibrahim Buljina. Za proizvode od ljekobilja nagradu je dobio Fadil Ćukas.

- Ova manifestacija je prilika da pokažemo šta sve naši vrijedni poljoprivrednici rade na prostoru konjičke općine, a na prostoru Neretvice su najvredniji i najbolji proizvođači povrtlari i voćari. Ova godina je bila izuzetno teška za sve naše proizvođače i trebamo se svi truditi da im pomognemo da bi nastavili s radom - istakao je Nusret Avdibegović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic.

- Ovaj sajam je prilika da pokažemo šta sve radimo. Ljekobilje je moj posao u koji sam se zaljubio prije 15 godina i, ukoliko se vrijedno radi, porodica može živjeti od ovoga - kaže nam Fadil Ćukas, koji je dobio nagradu za uzgoj ljekobilja.

Edin Graho, vrijedni poljoprivrednik iz sela Gorani, na Danima poljoprivrede već je 12. put.

- Od prvog sajma sam ovdje, a ovo je najteža godina za sve nas. Ipak, trudimo se da ostajemo na svom imanju i zato očekujemo i podršku svih nadležnih institucija da bismo nastavili s obrađivanjem svoje zemlje i uzgojem kvalitetnog povrća i voća - kaže nam Graho, koji je nagrađen trećim mjestom za paprike.

U sklopu ove manifestacije održana je i edukacija za poljoprivredne proizvođače, a ovaj put fokus je bio na proizvodnji paradajza.

Već tradicionalno, ova manifestacija je propraćena nastupom KUD-a „Preporod“ iz Konjica i sportskim takmičenjem u utrci, u kojoj je ove godine prvi na cilj stigao Haris Čomor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.