HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar: Revolt zbog premijerovog prijedloga da Lasića ponovo imenuje za šefa policije

M. SMAJKIĆ

8.9.2017

Sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja je jučer zbog pravomoćne i izvršne odluke Kantonalnog suda Mostar o nezakonitom imenovanju policijskog komesara Ilije Lasića sazvana vanredno, nakon višesatne i burne rasprave je prekinuta. 

Navedena odluka

Štaviše, sjednicu su napustili ministri iz reda SDA, i to zbog činjenice da je premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg (HDZ BiH) pripremio rješenje kojim istovremeno Lasića razrješava i ponovo imenuje za šefa policije u HNK.

Tako je u dijelu koji se odnosi na Lasićevo razrješenje navedena odluka Nezavisnog odbora za izbor i reviziju od 29. 9. 2014. te odluka Suda od 14. juna ove godine, dok se za imenovanje navodi prijedlog Nezavisnog odbora od 4. 9. 2014. godine, što je izazvalo revolt SDA-ovih ministara.

U sudskoj presudi, za čiju je provedbu jučer istekao rok, navedeno je, pak, da je Vlada HNK dužna Iliju Lasića razriješiti funkcije komesara te provesti i okončati zakonsku proceduru izbora policijskog komesara.

Pritužba Bošnjaka

Podsjetimo, nakon Lasićevog imenovanja iz Tužilaštva HNK su, na pritužbu Kluba Bošnjaka u Kantonalnoj skupštini, potvrdili da „Nezavisni odbor nije imao pravo imenovati komesara policije“.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.