HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Nakon prekinute sjednice Kantonalne vlade: Zbog policijskog komesara nazire se kriza vlasti u HNK

Sjedište MUP-a HNK: Na potezu ministar Bevanda

Piše: M. SMAJKIĆ

9.9.2017

Odluka Kantonalnog suda Mostar, pravomoćna i izvršna, o tome da je imenovanje policijskog komesara Ilije Lasića izvršeno nezakonito mogla bi izazvati pravu krizu vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. 


Naložena smjena

Tako je, podsjetimo, u četvrtak prekinuta vanredna sjednica Kantonalne vlade, koju čine HDZ BiH i SDA.  

Ministri iz SDA su napustili sjednicu nakon što je na dnevni red stavljena informacija o provedbi presude Kantonalnog suda, kojom je naložena smjena šefa policije.

Kao razlog što se nakon pauze njihovi ministri nisu vratili na sjednicu iz SDA su naveli da je nedopustiv bio pokušaj HDZ-a da progura rješenje kojim se aktuelnog policijskog komesara prvo razrješava, pa ponovo imenuje po istom osnovu.

- To je nonsens, u najkraćem. Takvo rješenje vrijeđa inteligenciju i zdrav razum. U ovom slučaju tuženi je HNK, a presudu trebaju provesti nadležni organi, dakle, prije svega, na potezu je ministar MUP-a Slađan Bevanda, koji je, na osnovu odluke Nezavisnog odbora, uspostavio radnopravni status s Lasićem. Konkretno, ministar je dužan poništiti taj akt - kazao nam je predsjednik Kluba Bošnjaka u Kantonalnoj skupštini Ajman Šoše.


Šoše: Vrijeđaju inteligenciju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.