HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Akcija mostarskog udruženja i Doma zdravlja: Starijim osobama žele poručiti da nisu same

Jučer u Mostaru: Mjerenje pritiska i šećera ( Ž. Miličević)

Piše: M. Sm.

20.9.2017

U organizaciji Udruženja „Niste sami“ i u saradnji s Domom zdravlja Mostar (DZM), jučer je u Mostaru provedena akcija s ciljem unapređenja kvaliteta života osoba treće životne dobi. 

Tako su brojni građani starije životne dobi jučer besplatno izmjerili šećer u krvi i krvi pritisak te su im podijeljeni promotivni materijali o kućnoj njezi DZM-a.

Dnevni boravak

- Stariji ljudi su ostavljeni na milost i nemilost, a mislimo da su oni, itekako, vrijedni naše pažnje. Pogotovo situacija s umirovljenicima je grozna. Njihove mirovine su vrlo male i služe im, eto, za preživljavanje. Stoga, svaka aktivnost je dobrodošla - kazao je Damir Anić, predsjednik Udruženja.



Anić: Vrijedni pažnje

On je najavio osnivanje dnevnog boravka za starije osobe, kao mjesta za druženje, ali i mjesta gdje bi im se, kako je rekao, pružala pravna, psihološka i svaka druga pomoć.

- Tu su i naši volonteri koji će im biti na usluzi, bilo da je riječ o odlasku u ambulantu, trgovinu, čišćenje njihovih kuća, jednostavno, svih onih aktivnosti koje će starijima biti od pomoći da prežive u ovom teškom trenutku i da im poručimo da, zaista, nisu sami - istakao je Anić.

Glavna sestra DZM-a Kristina Perić istakla je da su se odazvali ovoj akciji da bi pružili podršku Udruženju „Niste sami“ i da svojim aktivnostima doprinesu zdravijem starenju.

Medicinske intervencije

- Ovakve aktivnosti ćemo češće ponavljati, jer starije osobe se vrlo često susreću s povišenim šećerom u krvi i hipertenzijom, a veoma je važno i preventivno djelovati. Želimo, također, predstaviti i naš Odjel kućne njege, koji postoji već sedam godina i koji je od iznimne pomoći nemoćnim osobama koje naše ekipe, uz nadzor obiteljskog liječnika, obilaze i vrše medicinske intervencije - kazala je Perić.

Perić: Zdravije starenje

Preventivno djelovanje 

Za penzionerku Đulsu Hodžić ova akcija je bila od velikog značaja, jer, kako je rekla, nije se namučila u ambulanti, gdje su, obično, velike gužve, da sazna kakvo joj je stanje s pritiskom i šećerom.

- Vrlo je važno znati stanje svog organizma, ali i preventivno djelovati. Zato veliko hvala organizatorima - rekla je Hodžić.

Hodžić: Mnogo znači

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.