HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Proslavljanje Dana UWC pokreta: Učenici Koledža iz čitavog svijeta zaigrali kolo na Šetalištu

Piše: M.H.

23.9.2017

Svojevrsnom manifestacijom pod nazivom „Put oko svijeta za 80 minuta” učenici i uposlenici Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) Mostar obilježavaju danas Dan UWC pokreta.  

U sklopu proslave koja se održava na mostarskom Šetalištu, neposredno uz zgradu Gimnazije u kojoj pohađaju nastavu, učenici Koledža postavili su štandove na kojima predstavljaju gastronomske specijalitete, nošnju, nakit i suvenire zemalja iz kojih dolaze.

-S obzirom na to da ove godine u Mostaru žive te se na Koledžu školuju djeca iz 69 zemalja svijeta ovo je prilika za građane Mostara, naše sugrađane, da vide i upoznaju kulture zemalja iz kojih dolaze naši učenici. Svi oni su napravili nešto što je jako tipično za zemlju iz koje dolaze pa su tako ponijeli narodne nošnje, suvenire, hranu i kolače-kazala je Valentina Mindoljević, direktorica mostarskog Koledža.


Tokom ove vesele proslave učenici su i plesali i pjevali a zaigrali su i kolo što je razveselilo i nasmijalo sve građane koji su došli da s njima proslave Dan UWC pokreta.

UWC pokret je osnovan 1962. prema zamisli njemačkog pedagoga Kurta Hahna, a UWC Mostar je jedan od 17 koledža na svijetu i jedini na području Balkana. Koledž u Mostaru je jedinstven i po svojoj misiji koja podrazumijeva doprinos razvoju post-konfliktnog društva, a dvogodišnji obrazovni program uključuje brojne vannastavne aktivnosti u saradnji sa organizacijama i instutucijama grada Mostara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.