HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Realizacija projekata uspostave sistema videonadzora: U funkciji sve kamere, postavlja se 18 novih

Na Trgu Rondo postavljene tri nove kamere

Piše: M. HODŽIĆ

4.10.2017

U nastavku realizacije projekta uspostave sistema videonadzora na području grada Mostara postavljene su tri nove nadzorne kamere koje pokrivaju Trg Rondo. Potvrdio nam je to Ljudevit Marić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) HNK, kazavši da će u narednom periodu u gradu na Neretvi biti postavljeno dodatnih 15 kamera koje će pokrivati frekventna mjesta.  


Zoljom na kameru

- U sklopu ovog projekta, koji provodi MUP, u saradnji s Gradom Mostarom, planirano je postavljanje ukupno 18 kamera. Još se vrši procedura određivanja lokacija na kojima će biti postavljeno preostalih 15. U svakom slučaju, puštanje u rad tih kamera bit će od velikog značaja za rad policije, ali i za građane Mostara - naveo je Marić.

U ranijem periodu na Bulevaru, Tekiji i Balinovcu te na magistrali M-17 postavljeno je desetak kamera s čitačima registarskih oznaka koje su se u međuvremenu našle na meti vandala. Tako su lani crnim sprejem te hicima iz pištolja uništene tri kamere, a zabilježen je i slučaj koji je frapirao javnost, kada je nepoznata osoba pucala iz raketnog bacača, odnosno zolje, u električni stub na kojem je postavljena kamera na izlazu iz naselja Zalik.

Sanirana oštećenja

Međutim, Marić ističe da su sve oštećene kamere popravljene. Također je kazao da su sve kamere koje su priključene na sistem videonadzora u funkciji, a sva frekventna mjesta koja pokrivaju nadziru se iz Operativnog centra Policijske uprave Mostar. Iz MUP-a HNK ranije je saopćeno da je na području Mostara planirano postavljanje više od 76 kamera.

Uskoro i u Starom gradu te školama 

Pod okriljem Agencije „Stari grad“ Mostar, i mostarska starogradska jezgra pokrivena je s desetak kamera u HD rezoluciji povezanih s centralnim serverom, koji je smješten u zgradi Agencije. Također, s ciljem prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja te stvaranja sigurnog okruženja, u svim školama na području Mostara planirano je postavljene nadzornih kamera. Kako je potvrđeno iz Gradske uprave, u tu svrhu potrebno je izdvojiti 120.000 KM, a kamere bi trebale biti postavljene u i oko 58 osnovnih i srednjih škola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.