HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Brojni budžetski korisnici u HNK ostali bez novca

Vlada HNK: Bez dogovora zakočeni novčani transferi

M. SMAJKIĆ

5.10.2017

Zvuči skoro nevjerovatno da su brojne institucije, ustanove i udruženja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kojima se iz kantonalne kase isplaćuje novac postali taoci političkih igara u vezi sa slučajem „policijski komesar“. 

Sudska presuda

Tako su zbog nemogućnosti iznalaženja rješenja za provedbu pravomoćne sudske presude o nezakonitom izboru policijskog komesara u HNK Ilije Lasića bez transfera za avgust, koji im se, inače, isplaćuju do 20. u mjesecu, ostali Univerzitet „Džemal Bijedić“, Sveučilište Mostar, dvije bolnice u Mostaru i jedna u Konjicu, Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar, FK Velež, NK Zrinjski, ali i brojna boračka udruženja i organizacije.

Najprije su, podsjetimo, nedugo nakon obznanjivanja presude, kasnile plaće budžetskim korisnicima, koje se, inače, isplaćuju do 10. u mjesecu, a razne špekulacije koje su se o tome iznosile, među ostalima „i zbog komesara“, odbacio je premijer HNK Nevenko Herceg, kazavši novinarima da je „zbog bajramskih blagdana trebalo nešto više vremena za obračun“.

No, potom su se pobunili iz MUP-a HNK, čiji je Sindikat u saopćenju za javnost iznio da su ''plaće svima isplaćene osim njima“, nakon čega im je ekspresno na račune uplaćen novac.

Navodno, jedini koji plaću nije dobio jeste šef policije Lasić, kojem je to na osnovu sudske presude uskratio ministar finansija Adnan Faladžić.

On jučer nije odgovarao na naše pozive, a, kako saznajemo, otad su „zakočeni“ transferi institucijama, ustanovama i organizacijama, jer Herceg odbija supotpisati naloge.

U brojnim institucijama su nam jučer potvrdili da još nisu dobili sredstva za avgust, ali skoro niko od pozvanih, zanimljivo, nije bio spreman za komentar, izuzev predsjednika RVI HNK Arifa Fazlića.

Nema informacija

- Mi iz budžeta primamo redovne tranše, ali i vanredne za obilježavanje važnih manifestacija. Neke od njih su netom okončane, a mi nemamo sredstava da isplatimo sve troškove koje smo imali niti imamo za predstojeće koje samo što nisu počele, poput Dana korpusa ili godišnjice „Jesen '94“. Zvanično, niko nam ništa ne govori niti nam se resorni ministar javlja na pozive, a do nas dolaze informacije da su sredstva uskraćena zbog policijskog komesara - kazao nam je Fazlić.

Partneri bez dogovora

Kantonalni sud Mostar, podsjetimo, donio je pravomoćnu presudu o tome da je izbor policijskog komesara u HNK izvršen na nezakonit način. Rok za provedbu ove odluke je istekao 7. septembra. Partneri u vlasti u HNK SDA i HDZ BiH različito tumače ovu odluku, a, kako saznajemo, još nema dogovora o tome da se ovaj problem riješi.


Herceg odbija supotpisati naloge

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.