HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Iz Sindikata zatražili socijalni dijalog | Đono: Vlasti u HNK ignoriraju policiju

S posljednjeg protesta policije HNK u Mostaru

Piše: M. SMAJKIĆ

7.11.2017

Da su se nadležni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu oglušili na njihovu inicijativu za pokretanje socijalnog dijaloga, jučer nam je potvrdio predsjednik Sindikata policije HNK Kemal Đono. 

Brojni razlozi

Tako su, podsjetimo, prije tačno deset dana na sastanku Upravnog odbora Sindikata policije HNK odlučili zbog radnopravnog i socijalnog statusa zatražiti socijalni dijalog s resornim ministrom Slađanom Bevandom i premijerom HNK Nevenkom Hercegom, ali su naišli na zid šutnje. 

U svojoj inicijativi iz Sindikata su kao razloge naveli realizaciju potraživanja po pravomoćnim sudskim presudama, nedostatak kadra, posebno u Upravi policije, te primjedbe na poštivanje procedura pri prijemu, kao i najavu novog Zakona o PIO/MIO.

Svi ti razlozi, istakli su u Sindikatu, mogu imati implikacije na stanje opće sigurnosti.

- S jedne strane, ne želimo da mi budemo označeni kao krivci jer sve što nas tišti i boli i zbog čega bismo trebali uspostaviti socijalni dijalog s poslodavcem, po sistemu spojenih posuda, održava se na stanje sigurnosti. S druge strane, ne želimo više gubiti vrijeme, ali činjenica je da nas nadležni ignoriraju. Jednostavno, šute - kazao nam je jučer Đono.

On je podsjetio na činjenicu da više od godinu, kako je rekao, policija u HNK trpi pravno nasilje zbog nemogućnosti stupanja u generalni štrajk. Jer činjenica je, kazao je, da je imenovano Arbitražno vijeće čiji je zadatak određivanje poslova koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka, ali te odluke još nema.

- Ne preostaje nam ništa drugo nego podnijeti tužbu protiv arbitra. Ovo je, praktično, jedini kanton u kojem je zabranjen štrajk - ustvrdio je Đono.

Bez odgovora

Upitan koji su njihovi naredni koraci ako ih vlasti i dalje budu ignorirale, Đono nije imao odgovor.

- Jednostavno, ni sam ne znam šta dalje učiniti. Jer ovo je, u najkraćem, bezakonje - ogorčen je bio Đono.

12 miliona KM 

Policajci u HNK više od šest godina čekaju na isplatu duga na osnovu pravomoćnih sudskih presuda. Riječ je o tužbama koje su podnijeli protiv Kantonalne vlade zbog nepoštivanja odredbi kolektivnih ugovora, a za čiju isplatu treba više od 12 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.