HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar dobiva spomen-sobu posvećenu svim šehidima

Idejno rješenje napravio arhitekta Anel Jakirović

M. HODŽIĆ

6.12.2017

Na inicijativu Udruženja građana “Sinovi Mahale”, grad Mostar će uskoro dobiti spomen-sobu posvećenu svim šehidima grada na Neretvi, ali i drugih bh. gradova poput Sarajeva, Goražda, Tuzle, Prijedora i drugih.  


Brojni izvođači

U cilju prikupljanja potrebnih sredstava za izgradnju ove spomen-sobe, preksinoć je u Narodnom pozorištu Mostar upriličen humanitarni koncert, na kojem su nastupili brojni muzičari, ansambli, plesne grupe, kao i horovi osnovnih škola.  

Predsjednik ovog udruženja Dževad Pašić kaže da je za realizaciju ovog projekta potrebno 27.000 KM te da će spomen-soba biti izgrađena u parku u Donjoj Mahali, gdje su i prostorije Udruženja.

- Ideja o izgradnji spomen-sobe rodila se prije nekoliko mjeseci. Mi smo na toj lokaciji već napravili šehidsku česmu, a spomen-sobom želimo zaokružiti tu priču. U njoj će biti smještene ratne slike Mostara, ali i drugih bh. gradova. Zahvaljujući ideji našeg prijatelja Derviša Selimotića Dunde, organizirali smo humanitarni koncert, a oko 30 izvođača se javilo i reklo da u tu svrhu želi da učestvuje bez ikakve naknade. Također, direktor Narodnog pozorišta Almir Mujkanović nam je izašao ususret i besplatno dao prostor - ističe Pašić i dodaje da sav prihod s koncerta ide za realizaciju ovog projekta.

Izrazio je zahvalnost arhitekti Anelu Jakiroviću, prijatelju Udruženja, koji je bez ikakve naknade napravio idejno rješenje i projekt spomen-sobe.


S humanitarnog koncerta u Mostaru

Odati počast

- Smatram da je krajnje vrijeme da Mostar dobije jednu takvu spomen-sobu, posvećenu svim ljudima, poginulim i nestalim borcima, koji su dali ono najmilije, svoje živote, za odbranu BiH, u kojoj mi danas možemo nesmetano živjeti. To je naša moralna i ljudska obaveza jer ne smijemo ih zaboraviti i moramo makar na ovaj način da im odamo počast - navodi Pašić.

Nastavak akcije 

- Nastavljamo s prikupljanjem sredstava. Mi iz Udruženja obavezali smo se da ćemo uputiti dopise firmama, institucijama i vodećim strankama, od kojih ćemo tražiti finansijsku pomoć za izgradnju spomen-sobe - naveo je Pašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.