HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar, i pored pet komunalnih preduzeća, čisti Civilna zaštita

Mostar zahvatila komunalna nepogoda

Piše: M. SMAJKIĆ

11.12.2017

Dok su pripadnici Civilne zaštite (CZ) u bh. gradovima na ulicama uglavnom usljed vremenskih nepogoda, u Mostaru su oni angažirani da čiste površine od smeća!


Zelene površine


Slika je to grada čiji su stanovnici skoro cijelu deceniju uskraćeni za najosnovnije ljudsko pravo, da biraju i da budu birani.


Tako je Mostar zahvatila komunalna nepogoda, a, uprkos činjenici da u gradu djeluje čak pet komunalnih preduzeća, ulice i javne odnosno zelene površine nema ko čistiti!


To su priznali u Gradskoj upravi Mostar, iz koje su obznanili da je gradonačelnik Ljubo Bešlić donio odluku kojom se na rok od 30 dana angažiraju dodatne osobe kroz službu Civilne zaštite grada Mostara, s ciljem podizanja razine čistoće javnih površina.


Pojasnili su da je to učinjeno „zbog dugotrajnih problema s čistoćom grada, o čemu su mediji često pisali, a građani se žalili“.


- Podsjećamo javnost kako svojim dosadašnjim angažmanom javna komunalna preduzeća nisu pokazala da su u stanju ispuniti postavljene zadatke u pogledu održavanja čistoće javnih gradskih površina - saopćili su iz Gradske uprave Mostar.




Pripadnici CZ na terenu

Plaćene osobe


Također, naveli su da komunalna preduzeća nemaju dovoljan broj zaposlenika angažiranih upravo na održavanju javnih površina te da će sredstvima iz budžeta namijenjenim za tu svrhu, a koja nisu u potpunosti utrošena, biti plaćene osobe koje su angažirane kroz CZ.


Krivične prijave


Na komunalni nered u Mostaru, podsjetimo, već duže vrijeme ukazuju iz Mreže NVO „Naše društvo“. Iz Mreže je zaprijećeno i podnošenjem krivičnih prijava protiv odgovornih osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.