HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Grad u proceduri dobivanja licence za izvoz i udomljavanje: Psi lutalice bi domove mogli naći u Evropi

Azil za pse lutalice u Trebinju: Trenutno smješteno 40 napuštenih životinja

Piše: P. MUCOVIĆ

20.12.2017

Psi lutalice s trebinjskih ulica uskoro bi mogli pronaći svoj dom u Evropskoj uniji. Naime, Gradska uprava u Trebinju ušla je u proceduru dobivanja licence za izvoz i udomljavanje pasa lutalica u zemljama Evropske unije.

Privremeni boravak

Prema riječima Janje Ćapin, načelnice Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Trebinja, azil za pse je samo mjesto za privremeni boravak odbačenih ljubimaca dok ne nađu novog vlasnika.

- U ovoj godini iz trebinjskog azila udomljeno oko 80 pasa, ali je to još mali broj. Kao primjer izvoza pasa lutalica u EU navela bih pozitivan primjer azila iz Bosanske Gradiške, koji je ove godine udomio čak 700 pasa u zemljama EU. Time su riješili problem pasa lutalica. Nadam se da ćemo mi u narednoj godini dobiti licencu - naglasila je Ćapin,

Kaže da je u azilu trenutno smješteno oko 40 pasa koje su napustili neodgovorni vlasnici.

Kao još jedan od načina rješavanja pasa lutalica u Trebinju se od proljeća provodi projekt „Razvoj humane zajednice“. Provode ga Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW), u partnerstvu s Gradskom upravom, volonterima udruženja za zaštitu životinja, Humanom zajednicom „Spasi“ i veterinarskom ambulantom „Anima Vet“.

Cilj je održivo i humano rješavanje problema napuštenih pasa na gradskim ulicama, gdje se rade sterilizacija, odnosno kastracija te čipovanje svakog medicinski obrađenog psa.

Rajko Janković iz veterinarske ambulante „Anima Vet“ kaže da je od početka akcije više od 70 pasa, uglavnom s ulice i iz azila, sterilizirano i kastrirano, uz čišćenje od vanjskih i unutrašnjih parazita.

Tanja Rajčević iz trebinjskog azila za pse navela je da se ovih dana kreće s promotivnom kampanjom za sterilizaciju.

Ne trpe bol

- Ljudi najčešće pitaju da li će pas biti bolestan nakon kastracije ili da li će mu radna funkcija, naprimjer lovačka, biti umanjena. Neće, naprotiv. Sve te funkcije čak će biti poboljšane - ističe Rajčević i dodaje da je tokom sterilizacije pas pod anestezijom i ne trpi bol.

Čip je pasoš psa 

Jedna od mjera koje se provode je i čipovanje pasa. Čip elektronski pohranjuje informacije o psu i na osnovu formirane baze podataka lako je utvrditi čijom „krivicom“ se pas našao na ulici.

- Taj mikročip je praktično njegov pasoš. Imamo čitače mikročipova i u svakom momentu možemo utvrditi je li pas ulični ili je bio vlasnički i o čijem psu se radi. Ako ga je neko izgubio, može na ovaj način lakše i da ga nađe - zaključila je Rajčević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.