HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Zdravstveni radnici u HNK stupaju u štrajk

S današnjeg sastanka

M. Sm.

27.12.2017

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) stupit će u štrajk upozorenja 3. januara 2018. godine. Ovo je odlučeno na današnjem sastanku predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu i Unije nezavisnih sinidkata FBiH održanom u Mostaru.

Kako je to novinarima nakon sastanka kazao Osman Tufek, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu, na ovaj korak su se odlučili kako bi upozorili Vladu HNK da otpočne pregovore za potpisivanje kolektivnih ugovora.

- Na vrijeme smo predali kolektivne ugovore, ali odgovor još nismo dobili. Tražimo da se ispune naši zahtjevi, a to su povećanje satnice na 2,60 KM, povećanje koeficijenata za srednje osoblje za 0,20, a za ljekare 1,20 i povećanje radnih sati u sedmici sa 37,5 na 40 - kazao je Tufek.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, dr Kristina Bevanda pojasnila je da su svu traženu dokumentaciju koju su od njih za početak pregovora zahtijevali u resornom ministarstvu i u Vladi HNK dostavili na vrijeme.

- Prošao je naš zahtijevani rok za odgovore, prošao je zakonski predviđeni rok za odgovore, a pregovori za kolektivni ugovor još nisu otvoreni. Zbog toga stupamo u štrajk upozorenja, a za daljnje korake ćemo se dogovarati i, eventualno planirati generalni štrajk. Vidjet ćemo hoćemo li štrajkom upozorenja uozbiljiti proces - istakla je dr Bevanda.

Štrajk upozorenja će, rečeno je, trajati od 3. do 5. januara u periodu od 10 do 11 sati, a kako je naglašeno, pacijenti neće ispaštati.

U HNK je nešto više od 4.000 uposlenika u zdravstvu, od čega je ljekara skoro 800.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.