HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

U toku treća i posljednja faza izgradnje: Od jeseni školsko zvono u Carskim Vinogradima

Nova školska zgrada: Savremena i funkcionalna

Piše: M. SMAJKIĆ

13.1.2018

Učenici Osnovne škole „Gnojnice“ u septembru će novu školsku godinu dočekati u potpuno novom ambijentu. 

Uvjeren je u to direktor ove škole Enes Džiho, koji nam je jučer rekao da je u toku treća, posljednja faza radova na izgradnji novog školskog objekta u naselju Carski Vinogradi, čija ukupna vrijednost iznosi četiri miliona maraka. 

Najbolji ponuđač

Tako je Grad Mostar sredinom decembra prošle godine donio odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za radove na objektu u iznosu od 600.000 KM.

- Okončanjem radova dobit ćemo savremeni i funkcionalni školski objekt koji se prostire na površini od 8.800 kvadratnih metara. Upravo su otpočeli radovi na uvođenju grijanja, a farbaju se i učionice - kazao nam je Džiho.

Tokom januara trebao bi biti raspisan tender za nabavku školskog namještaja, za što će biti neophodno izdvojiti 280.000 KM.

Međutim, ostalo je upitno hoće li u cijelosti biti urađen parter, čija je vrijednost radova procijenjena na 20.000 KM. 

Pojasnio je da će uskoro uslijediti sastanak svih aktera uključenih u realizaciju ovog projekta, nakon čega će sve eventualne nejasnoće biti otklonjene.

12 učionica

Školski objekt u Carskim Vinogradima sastoji se od podrumskih prostorija, prizemlja i sprata i imat će 12 učionica, devet kabineta, kuhinju, prostoriju predviđenu za cjelodnevni boravak djece, a bit će ugrađen i lift za djecu i osobe s invaliditetom.

Također, izgrađena je i fiskulturna dvorana, o kojoj trenutno učenici ove škole, njih 400, samo sanjaju. 

 Naime, nastavu pohađaju u krajnje neuvjetnim prostorijama u naselju Vrba, gdje je školski objekt poznat kao „škola pod tri krova“, budući da se nastava odvija u tri odvojena objekta. Donedavno je školska biblioteka bila u kontejneru, a učenici i nastavno osoblje koriste vanjski toalet.

Na dnu prioriteta 

Iako priča o izgradnji traje više od dvije decenije, vlastima je to bilo na dnu prioriteta, uprkos tome što je, uz „Zalik“, škola „Gnojnice“ jedna od najneuvjetnijih i da je među najvećima na području grada kada je riječ o broju učenika. 

Među najvećim investicijama Grada, ali i Kantona, postala je 2015. godine, kada je i počela gradnja objekta.

Inače, ovoj školi gravitiraju naselja Gnojnice, Kočine, Dračevice, Carski Vinogradi i Masline, koja su od centra Mostara udaljena svega pet-šest kilometara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.