HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Zdravstveni radnici u HNK: Generalni štrajk 23. januara

M. Sm.

15.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas su od 10 do 11 sati održali posljednji u nizu štrajkova upozorenja. Kako je izostala reakcija vlasti u HNK u vezi pregovaračkog procesa za kolektivne ugovore, njihov sljedeći korak je generalni štrajk, u koji će stupiti u utorak, 23. januara. 

Potpredsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije dr. Elvedin Habibija podsjetio je na to da je procedura za generalni štrajk pokrenuta još prošle sedmice.

- Poduzeli smo sve zakonom neophodne aktivnosti koje se odnose na proceduru generalnog štrajka. Od nadležnih još uvijek nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju o tome kada će početi pregovarački proces kako bismo se, jasno, dogovarali oko kolektivnog ugovora. Postoje neke nezvanične informacije, ali to nama ne treba, kao ni bilo kakve priče koje se iznose okolo. Mi tražimo samo jedno, a to je datum početka pregovora - kazao nam je dr. Habibija.

Zdravstveni radnici u HNK, podsjetimo, traže povećanje satnice sa dvije KM na 2.60 KM, povećanje koeficijenata za srednje osoblje za 0.20, a za ljekare 1.20 te povećanje radnih sati u sedmici sa 37.5 na 40.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.