HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Sindikat doktora dao rok Vladi HNK za početak pregovora

Fena

18.1.2018

Na sjednici Mirovnog vijeća održanoj u četvrtak u Mostaru između predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne pomoći HNK, kantonalnoj Vladi je dat rok za objavu početka pregovora za kolektivni ugovor doktora medicine i stomatologije.

Sjednica Mirovnog vijeća održana je kako bi se pokušala pronaći alternativa generalnom štrajku kojeg je Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) najavio za 23. januar.

Kako je za Fenu izjavila predsjednica spomenutog sindikata Kristina Bevanda, riječ je o uobičajenoj proceduri mirnog rješavanja prije pokretanja generalnog štrajka kako bi, ako do njega dođe, on bio legalan, ali i kako bi se vidjelo ima li nekakve alternative štrajku.

- Danas smo se usaglasili na Mirovnom vijeću da se kantonalnoj Vladi uputi prijedlog da do podneva 22. januara objavi početak pregovora za novi kolektivni ugovor doktora medicine i stomatologije, ili u suprotnom, mi ostvarujemo legalno pravo za pokretanje generalnog štrajka na području HNK - kazala je Bevanda.

Podsjećamo, na sjednici Skupštinie Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, koja je održana 3. januara, odlučeno je da se pokrene procedura stupanja u generalni štrajk, ako kantonalna Vlada u narednih pet dana, računajući od 3. januara, ne objavi datum početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Od Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim kantonima. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.