HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Početak pregovora sa sindikatima zdravstva za 26. februara

Fena

19.1.2018

Pregovori s predstavnicima sindikata zaposlenih u zdravstvu o novom kolektivnom ugovoru započet će 26. februara, najavili su iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) te istakli kako se radi o vrlo složenom pravnom i finansijskom izazovu.

Kantonalna Vlada je na današnjoj sjednici usvojila zaključak da resorno Ministarstvo i Kabinet predsjednika Vlade u roku od deset dana organiziraju sastanak na koji će pozvati predstavnike Skupštine, Ministarstva finansija i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, predstavnike osnivača zdravstvenih ustanova, menadžmente zdravstvenih ustanova, predstavnike saosnivača, te Vlada Zapadnohercegovačkog i Hercegbosanskog kantona i njihovih zavoda zdravstvenog osiguranja kako bi zauzeli stav o sindikalnim zahtjevima i dogovorili sastav pregovaračkog tima.

Još jedanput je istaknuto kako je finansijski okvir u kojem Vlada HNK može rješavati problematiku zdravstva usvojeni Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2018. godinu, koji iznosi oko 131 milion KM.

Također, s obzirom na činjenicu da HNK ima najveći broj zaposlenih zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu u odnosu na broj stanovnika u Federaciji BiH te se iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja izdvaja najveći procenat za njihove plate, naglašeno je kako je potrebno racionalizovati poslovanje i harmonizirati iznose plata u zdravstvu HNK, saopćili su iz kantonalne Vlade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.