HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Polomljene ploče na Partizanskom groblju u Mostaru

Avaz.ba

26.1.2018

Nepoznati počinioci noćas su polomili preostale ploče sa imenima poginulih boraca na Partizanskom groblju u Mostaru, piše Mostarski.ba

„Živimo fažizam, možda gori od onoga kojeg se prisjećamo sjećajući se poginulih antifašista. Partizansko groblje je opet oskrnavljeno, ploče sa imenima poginulih boraca su pobacane na put i polomljene“ rekao je predsjednik mostarskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar Sead Đulić prilikom današnje posjete delegacije od 150 antifašista iz Slovenije, Italije i Austrije.


Đulić je dodao kako fašisti i klerofašisti u Mostaru nemaju obzira prema mrtvima.

„Živi fašisti boje se mrtvih antifašista, i to je naša realnost. Mi smo krenuli u obnovu ovoga spomenika i sigurno je da ćemo Mostaru i spomeniku vratiti sjaj koji zaslužuju“ rekao je on dodajući kako je delegacija koja je danas posjetila Mostar na proputovanju za Igman gdje će sutra prisustvovati obilježavanju Igmanskog marša.

Delegacija antifašista iz Slovenije, Italije i Austrije razgovrala je sa predstavnicima domaćina o vraćanju bisti narodnih heroja Mostara na trgove, parkove i druga mjesta u gradu gdje su svjedočile o antifašističkoj prošlosti Mostara.

Predsjednik pokrajinskog saveza boraca NOB-a južneprimorske iz Izole ,Slobodan Radujko, rekao je kako ovaj savez boraca njeguje tradiciju NOB-a.

„Fašizam i klerofašizam je prisutan u svim zemljama pa tako i u Sloveniji. Na nama je da pronađemo način da se borimo protiv njega te da na mlade prenesemo srž borbe protiv te pošasti“ rekao je Radujko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.