HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Darinka i Slavko obilježili 60 godina braka: Bokići napokon dobili svadbeno slavlje kakvo nisu imali u mladosti

Slavko i Darinka Bokić: Proslavili jubilej s brojnim potomstvom

Piše: P. MUCOVIĆ

1.2.2018

Bračni par Darinka i Slavko Bokić iz trebinjskog sela Jasen proslavili su 60 godina bračne sreće i ljubavi. Veselje je bilo pravo svadbeno, onakvo kakvo nisu imali davne 1958. godine.

Lijep doček

- Kada smo se mi uzeli, ja sam došla s prosidbe jer mi je bio umro otac nepunu godinu prije, a tada se na to mnogo pazilo. Moj najstariji brat, kao glava porodice, nije htio svatove - prisjeća se baka Darinka.

Dodaje da su je u novom rodu Bokića svi lijepo dočekali, naročito svekrva.

- Sa svima sam se lijepo slagala iako sam zatekla trojicu djevera i tri zaove. Sa svekrvom sam uz kafu znala i cigaretu zapaliti, a to baš nije bilo uobičajeno u ovim našim hercegovačkim selima - prisjetila se baka Darinka svojih prvih dana u porodici Bokić.

Djed Slavko navodi da je recept za uspješan brak međusobno razumijevanje i podrška koju su jedno drugome uvijek pružali.

- Život nas nije baš mazio, ali u najtežim trenutcima pomagali su nam naša sloga i razumijevanje - priča djed Slavko.

Dodaje da ih slušaju i paze i djeca i unučad i da ih svaki dan neko od njih posjeti.

- Ali opet svi odu, a ostanemo moja Darinka i ja. Ne bih ti se ja mijenjao za život sadašnje omladine. Ne mogu da ih shvatim da vole živjeti sami, bez svog druga - ističe Slavko.

Deveta decenija

Iako gaze devetu deceniju, jer djed Slavko ima 87 godina, a baka Darinka godinu manje, kažu da se nadaju da će veselje prirediti i za 70. godišnjicu braka, uz još brojnije potomstvo.

11 unučadi i troje praunučadi

- Izrodili smo petoricu sinova i dvije kćerke, koje smo svojim poštenim radom i trudom izveli na put, ali smo imali i nesreću i da tragično izgubimo dvojicu sinova. Jedan je poginuo mlad, dok su iza drugoga ostali supruga sin i kćerka. Sada imamo jedanaestero unučadi i troje praunučadi, a i četvrto je na putu. Najsretniji smo kad se svi okupimo, kao, evo, danas - objašnjava Slavko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.