HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Sindikalisti uzalud satima čekali da ih primi premijer Novalić: Radnici „Ere“ traže uplatu doprinosa

Predstavnici Sindikata radnika hotela „Ero“ ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru

Piše: M. SMAJKIĆ

3.2.2018

Predstavnici Sindikata radnika hotela „Ero“ uzalud su jučer četiri sata u Mostaru čekali federalnog premijera Fadila Novalića da ih primi.

Budući kupac

Iako su radnici „Ere“ koji su se jučer okupili pred zgradom federalnih institucija u Mostaru dobili uvjeravanja o tome da će predstavnike Sindikata nakon sjednice Vlade FBiH primiti Novalić, to se, potvrdila nam je predsjednica Sindikata Mira Mandić, nije dogodilo.

Tako se i jučer potvrdilo, kako nam je kazala Mandić, da od obaveza prema uposlenicima „Ere“, njih 61, svi peru ruke.

- Sve što mi tražimo jeste da nam se uplate doprinosi za četiri i po godine, što iznosi 1,2 miliona KM. Ne preostaje nam ništa drugo nego da idemo u blokade - istakla je Mandić.

Ona nam je potvrdila, kako smo u nekoliko navrata pisali, da je 2013. godine Vlada FBiH usvojila zaključak o tome da budući kupac hotela „Ero“ preuzima i obaveze prema zaposlenicima. Konkretno, donesen je program zbrinjavanja radnika, a ukupno 31 zaposlenik „Ere“ prijavio se za obeštećenje.

Obeštećenje za njih, prema tom programu, treba platiti Zavod PIO/MIO, a za ostale radnike, njih 30, odgovornost preuzima novi vlasnik.

Iz Zavoda su, pak, nakon što je otvorena priča o tome da će „Eru“ kupiti Vlada HNK, iznosili da je to stvar odnosa između Grada Mostara i poduzeća ''Ero''.

S druge strane, Vlada HNK želi zgradu i pripadajuće zemljište za sjedište kantonalne administracije. Riječ je o ukupno 11.000 kvadratnih metara, za koje bi Zavodu PIO u četiri kvartala isplatili ukupno 10,5 miliona KM.

Bez realizacije

- Već dvije godine se po medijima vrti to da će HNK kupiti „Eru“, ali kupnja nije ostvarena i program zbrinjavanja se ne može realizirati - kazala nam je Mandić.

Bez odgovora 

Iako smo jučer u Vladi HNK pokušali saznati zbog čega još nije realiziran kupoprodajni ugovor za „Eru“, za odgovor smo ostali uskraćeni. U toku je predstečajni postupak, a hotel je, podsjetimo, prestao s radom 27. novembra prošle godine, nakon čega radnici dežuraju u dvije smjene. Sud će 22. februara donijeti odluku o tome jesu li se stekli uvjeti za stečajni postupak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.