HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Radnici hotela "Ero" pisali premijeru Novaliću

S protesta radnika ispred zgrade Vlade FBiH

Avaz.ba

4.2.2018

Radnici zatvorenog Hotela "Ero" uputili su otvoreno pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću. Podsjetimo, oni su protestovali ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Mostaru tokom posljednjeg vladinog zasjedanja. Tražili su sastanak s premijerom ili nekim od ministara, što im je bilo i obećano, ali nije ispunjeno. 

Pismo prenosimo u cjelosti:

- Poštovani gospodine Novalić,

S obzirom da su svi naši dosadašnji pokušaji da s Vama razgovaramo i nađemo rješenje za našu situaciju propali, prinuđeni smo obratiti Vam se javno, putem medija.

Da li ste g.Novalić zaboravili na dio države u kojoj ste premijer,u ovom slučaju Hercegovinu?.

Da li ste zaboravili na djelatnike u Hercegovini,u ovom slučaju djelatnike hotela ERO,koji na žalost imaju iste probleme kao i u ostatku države?.

Ne možemo ostvariti pravo na zdravstvenu skrb,a kamoli da su nam uplaćeni doprinosi i otpremnine po Programu za zbrinjavanje koji je odobrila Vlada FBIH još 2013.godine.

Ovdje se ne radi o pojedincu,već o 60 hranitelja porodica.

Mi nemamo šta više da izgubimo,jer su nam odlukom o prodaji zgrade u kojoj je poslovao hotel "Ero",a u vlasništvu PIO/MIO oduzeli pravo na rad,samim tim i ljudskost i dostojanstvo.

Vjerujemo u Vas i Vašu želju da se pomogne radnicima u ovoj državi, ta da ćete učiniti sve što je u Vašoj moći da ne dopustite da 60 porodica ostane na ulici.

Svjedoci smo da ste spremni saslušati, a to ste i dokazali kroz pomoć mnogim poduzećima; "Željezare Zenica", "Vitezit", "RMU Zenica", "Hidrogradnja" i mnogim drugim.

S toga se iskreno nadamo da ćete bar saslušati djelatnike i ovog dijela BIH,te ovim putem tražimo da zakažete hitan sastanak,gdje bismo iznjeli naše probleme,te da nam pomognete u rješenju istih.

U protivnom tražit ćemo svoja prava na sve moguće načine - napisali su radnici ovog hotela.

Podsjećamo, hotel "Ero" bio je smješten u objektu Federalnog zavoda PIO, a firma je u vlasništvu Grada Mostara. Trenutno je u predstečajnom postupku, dok je zgrada u postupku prodaje Vladi HNK za smještaj njihovih institucija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.