Sa pres-konferencije u ZJZ-u

U HNK dvije osobe umrle od gripe

M.Sm.
06.02.2018 13:31

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u vremenu od sredine oktobra 2017. do danas zabilježena su 533 slučaja gripe, odnosno 1.803 slučaja infektivnih bolesti. Rečeno je to na današnjoj pres-konferenciji Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK). 

Nažalost, kako je to kazao direktor ZJZ-a dr. Nermin Avdić, specijalista epidemiologije, zabilježena su dva smrtna slučaja od gripe.

- Riječ je o starijim bolesnicima, koji nisu bili vakcinisani i kod kojih je došlo do razvoja komplikacija, odnosno, upale pluća što je dovelo, nažalost, do letalnog ishoda - iznio je dr. Avdić.

On je istaknuo da su prvi slučajevi gripe zabilježeni lani u oktobru, a da je do povećanja broja oboljelih došlo koncem decembra te da je sada riječ o stagnaciji. Mada, poručio je, s gripom se nikada ne zna.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv gripe, u ZJZ-u su zadovoljni, iz razloga što je nadležno ministarstvo, kazao je dr. Avdić, iznašlo mogućnost i prepoznalo važnost imunizacije te je ove godine kupljeno hiljadu vakcina više.

- Međutim, sve su to relativno male brojke. Da bi stvarni efekt bio, morali bismo pokriti 10 posto stanovništva, što je veoma teško i finansijski. Mnogi kupe sebi vakcine, mnoga bogatija preduzeća to čine, odnosno, imuniziraju sami svoje radnike iz razloga što dođe do velikog broja bolovanja. Trebalo bi više vakcina nabaviti, imunizirati zdravstvene radnike, tako da mislim da to moramo proširiti. Za sada, naša sredstva, koja imamo, uglavnom, pokrivamo stare hronične pacijente, pacijente sa slabim imunim sistemom, tako isto i djecu, a ovi ostali se snalaze samo kako znaju - rekao je dr. Avdić.

NA VRH