Bešlić: Nedostaje novca za finansiranje rada pročistača otpadnih voda

Fena
07.02.2018 14:38

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako se na izradi budžeta Grada Mostara intenzivno radi te da se nada kako će taj posao biti okončan sljedeće sedmice.

Prema njegovim riječima, jedan od problema je osiguravanje finansijskih sredstava za nesmetan rad pročistača otpadnih voda.

- Rad pročistača moramo subvencionirati jer ne možemo povećati cijenu kubnog metra vode. Pregovaramo s različitim nivoima vlasti da vidimo ko bi mogao osigurati dio neophodnih sredstava - kazao je Bešlić nakon današnjeg sastanka s prvim zamjenikom visokog predstavnika Dennisom Hearneom.

Za rad pročistača godišnje je potrebno osigurati 2,5 miliona maraka, što Grad Mostar ne može sam isfinansirati, upozorio je gradonačelnik.

- Ako pročistač ne bude radio u punom kapacitetu, onda ništa nismo uradili na zaštiti Neretve - dodao je.

Komentirajući inicijativu mladih da novoizgrađeni most preko Neretve nosi naziv "Studentski most", mostarski gradonačelnik izjavio je kako on lično nema ništa protiv tog prijedloga, ali da imenovanje mosta nije u njegovoj nadležnosti.

- To pitanje je, po Statutu Grada Mostara, isključivo u nadležnosti Gradskog vijeća i to je odluka koja se donosi dvotrećinskom većinom tako da se mora postići potpuni konsenzus - kazao je gradonačelnik Bešlić.

Na novinarsko pitanje ima li namjeru susresti s radnicima hotela "Ero", koji traže uvezivanje staža, Bešlić je kazao kako je već nekoliko puta razgovarao s predstavnicima njihovog sindikata.

- Mi kao Grad u privrednim društvima nemamo neku obvezu. Možemo im pomoći u traženju rješenja koja bi im dala za pravo u rješavanju njihovog statusa. Ako su u pitanju doprinosi, to bi se moglo rješavati u Vladi Federacije BiH na način kako su to riješile neke druge javne kompanije - kazao je mostarski gradonačelnik.

NA VRH