HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Sve mlađe žrtve internetskog zlostavljanja

M. H.

9.2.2018

Povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, mostarsko Udruženje „Novi put“ je preksinoć u Centru za kulturu Mostar organiziralo predavanje za mlade. Upriličeno je u okviru projekta „Prevencija trgovine ljudima i zlostavljanja djece putem interneta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu Sarajevo“, koji Udruženje, uz podršku vlade Švicarske, provodi u svim srednjim školama ova dva kantona.  

Projekt ima za cilj prevenciju i smanjenje rizika, podizanje svijesti o trgovini ljudima te vrbovanju, zlostavljanju i izlaganju seksualnim ili nasilnim sadržajima mladih putem interneta, kao i osnaživanje potencijalnih i stvarnih žrtava da zatraže pomoć.

Odziv na predavanje bio je izuzetno velik, a tom prilikom članovi Udruženja govorili su o svim opasnostima koje mlade vrebaju na internetu. Istakli su da sve više djece postaju žrtve ucjenjivanja zbog eksplicitnih fotografija i videosnimaka koje su došle u ruke njihovih „internet-prijatelja“.

Također su naveli da dob žrtava internet-zlostavljanja biva sve niža, odnosno čak su i mališani petih i šestih razreda žrtve, što je, naglasili su, zabrinjavajuće.

- Cilj nam je da mlade kroz razgovor potaknemo na kritičko promišljanje, da znaju da su oni ti koji odlučuju kad, koliko i gdje će biti na internetu - kazala je Edisa Demić, portparol i menadžer za prevenciju i edukaciju Udruženja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.