HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Počelo četvrto ponovljeno suđenje za slučaj "Vranica": Svjedok govorio o užasu na Mašinskom fakultetu

M. Sm.

13.2.2018

Čitanjem optužnice danas je u Kantonalnom sudu Mostar pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavao sudija Marin Zadrić počelo suđenje u slučaju poznatom kao „Vranica“, a protiv optuženih Mate Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića.

Oni se optužnicom, koja je izmijenjena u odnosu na prvooptuženog Željka Džidića, koji se u bjekstvu nalazi od 2011.godine, a koju je pročitala tužiteljica Tužilaštva HNK, Maja Ćišić, terete za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade „Vranica“ u kojoj je bila smještena komanda Četvrtog korpusa Armije R BiH.

Podsjetimo, riječ je o slučaju koji se odnosi na mučko ubijanje 13 pripadnika Armije RBiH, članova Komande, «zlatnih ljiljana», čiji su posmrtni ostaci, njih desetorice, pronađeni 2007.godine, dok se za tijelima trojice još traga.

Njihovo postrojavanje ispred zgrade «Vranica» odnosno Komande, zabilježeno je kamerama HTV-a, čiji su snimci plasirani u emisiji «Slikom na sliku», a nakon postrojavanja mučki su ubijeni u zgradi Mašinskog fakulteta u Mostaru. Uz njihove posmrtne ostatke u grobnici Rimski bunar na Gorancima pronađeni su ostaci tijela petero civila.

Riječ je o četvrtom, ponovljenom suđenju, nakon što je Vrhovni sud F BiH poništio treću oslobađajuću presudu.

Optuženi Aničić nije želio iznositi odbranu, a Škutor je ustvrdio da je, kada je o njemu riječ, došlo do zamjene identiteta, dok je Poznić istakao da će se braniti šutnjom.

Današnjem suđenju su prisustvovali brojni članovi porodice žrtava iz „Vranice“, a prvi svjedok koji je saslušan bio je Emir Ćatić. On je iz stana doveden u zgradu Mašinskog fakulteta, gdje je prepoznao zarobljene vojnike Armije R BiH. Ćatić je govorio o mučenju i zlostavljanju koje je i sam prošao, kao i o užasu i mučkoj smrti koji je zadesila ratne zarobljenike iz Komande. Za Aničića, koji je tada, rekao je bio „u panciru“ rekao je da ga je snažno udario šljemom u lice, koji je skinuo s glave, a naveo je i da je pucao u njega, ali da je promašio.

Predstavnica porodica ubijenih iz „Vranice“, Azra Penava samo je kratko navela da ima puno povjerenje u novo Sudsko vijeće.

Suđenje se nastavlja u petak, 16. februara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.