HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

U posjeti Centru za stare osobe u Mostaru: Šabić prije dvije decenije ovim je domom zamijenila svoj

M.SMAJKIĆ

17.2.2018

Mostarka Sidika Dika Šabić više od dvije decenije čeka na obnovu svog, kako kaže, divnog stana od 40 kvadrata u zgradi „Razvitak“ u Titovoj ulici. O povratku u svoj dom Dika sanja u Centru za stare i iznemogle osobe, smještenom na drugom kraju Mostara, u koji se, otkriva nam, uselila kao prva stanarka.

 Razni sadržaji

Poput prave dame, ne otkriva tačan broj godina, ali napominje da se „razmijenila 90-ta“. U svojoj besprijekorno čistoj i uređenoj sobici „diktira“ nam da je Centar otvoren 26. decembra 1996., a da se ona uselila 7. januara 1997. godine.

Unazad godinu, priča nam, vrijeme je provodila ispunjeno raznim sadržajima, od šetnje do izlazaka, kao i angažmana u Centru, gdje je bila predstavnica korisnika, kreirajući zajedničke jelovnike, organizirajući izlete i razne druge sadržaje. Sada joj je zdravlje malo narušeno, pa više ne može biti aktivna koliko bi htjela.

- Divan sam život imala. Radila sam najprije u Gradskoj biblioteci u kući Mujage Komadine, kasnije u Privrednoj banci Sarajevo. Veliki je to kolektiv bio, družili smo se, hodali, baš fino živjeli. Nisam se udavala, ali sretna sam jer imam širok krug poznanika, pogotovo prijatelja. Došao je rat, preživjelo se, ali ja iz svog Mostara nisam htjela ići. Daj Bože ovoj našoj mladosti da se vrati moje doba - sa sjetom poručuje Dika.

Ona je jedna od 110 korisnika Centra, koliko ih trenutno ima, kako nam kaže direktor ove ustanove Mirza Drežnjak, u obje radne jedinice, na Tekiji i u ulici Franje Miličevića. Centar se, iznosi nam,  finansira od participacije korisnika, odnosno, njihovog učešća te iz budžeta Grada Mostara, čime se, ističe, pokriva 30 posto troškova, dok se ostatak namiruje, uglavnom, donacijama.

Cijena smještaja za pokretne korisnike iznosi 630 KM, a nepokretne i teže bolesne 770 KM. Nažalost, govori Drežnjak, takvih korisnika svakim je danom sve više.

Stanari ovog centra, uglavnom, vrijeme provode u dnevnom boravku, gdje, kako nam priča Pašana Muratbegović (79), čitaju knjige, igraju karte, domine, čovječe, ne ljuti se. Ona je u Centru četiri godine i ne žali se ni na šta.

Sve na vrijeme

- Sve nam je na vrijeme ovdje, od obroka do toga da nas čeka oprana i ispeglana roba. Osoblje koje brine o nama je „prva liga“, a pogotovo medicinske sestre, koje nas uvijek dočekaju s osmijehom. Ja sam imala fin i udoban život, ali mi je ovdje ljepše nego u kući u kojoj sam bila sama. Jer samoća ubija čovjeka - kaže nam Pašana.


 Vrijedna donacija

Predstavnici Udruženja „Prosvjetitelj Srebrenica“ jučer su Centru donirali medicinsku opremu, 10 bolničkih električnih kreveta u vrijednosti od 150.000 eura. Broj korisnika koji imaju potrebu za takvim krevetima je u obje jedinice 42.


Prema riječima predsjednika tima za Mostar ovog udruženja Amira Delića, prilikom odabira institucije kojoj će donirati vrijednu opremu odlučili su se baš za ovaj centar.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.