HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Okončani "Dani antifašizma u Mostaru": Više od 1.500 antifašista pohodilo Partizansko groblje uz izuzetno jake policijske snage

Piše: M.Sm.

17.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Grad na Neretvi danas je pohodilo više od 1.500 antifašista iz cijele BiH, ali i regiona, gdje su prisustvovali završnici šestodnevne manifestacije „Dani antifašizma u Mostaru“, koju su organizirali članovi Udruženja boraca i antifašista Narodnooslobodliačke borbe (UABNOR) Mostar.

Tako je nakon svečane akademije u Narodnom pozorištu Mostar organizirana posjeta Partizanskom spomen-groblju, gdje je položeno cvijeće i odata počast.

Baš kako je to na svečanoj akademiji kazao predsjednik UABNOR-a Sead Đulić, antifašisti su danas na Partizansko groblje otišli i ispraćeni pod izuzetno jakom policijskom pratnjom.

- Otići ćemo na Partizansko groblje pod oružanom pratnjom specijalne policije, autobusima i bit ćemo sprovedeni na najčasnije mjesto u ovom gradu koje se iz dana u dan urušava. Mi želimo da sanjamo, kujemo planove, da prošetamo do Partizanskog spomen-groblja kao što svi na sva groblja idu bez ikakvih problema - iznio je Đulić u Pozorištu.

Nasreću, prilikom posjete Partizanskom groblju nije zabilježen nijedan incident.

Inače, antifašistima se na svečanoj akademiji u Pozorištu obratio prof.dr. Zdravko Grebo, koji je, između ostalog, poručio da „ovaj dan treba biti novi početak naše nove borbe i našeg novog optimizma“.

- Možda će zvučati malo bizarno, ali, također, ovu godinu nekako smatram odlučnom. Ljudi koji nas bez ikakvih svojih zasluga vode posljednjih 25, 26 godina stalno govore o odlučujućim godinama i, naravno, iz dana u dan naši životi su sve jadniji i bjedniji. Ali, ja nekako mislim simbolički, hajdemo vjerovati da ova godina možda bude, zaista, odlučujuća – kazao je prof. Grebo.

Naveo je da 2018. godina nekako koincidira s početkom bunta poniženih i uvrijeđenih iz 1848. godine, što je, kazao je, prva velika revolucionarna godina u Evropi. Također, iznio je da je ove godine stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata, kao i 101. godišnjica Oktobarske revolucije, ali i da je 1948. jedna herojska godina u historiji jugoslovenskih naroda.

- Nećete mi zamjeriti, mada je i od toga prošlo 50 godina, ali 1968. je, također, bila buntovna i nema nikakvog razloga, shvatite to doslovno ili simbolički da 2018. u BiH bude godina oktobarske revolucije. Mislim na izbore koji nas očekuju i hajmo napraviti revoluciju ili makar hajmo učiniti nešto da časno i pošteno nastavimo živjeti - istaknuo je prof. Grebo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.