HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Bevanda: Doktori i stomatolozi spremni su i na kolektivni otkaz

Fena

25.2.2018

Predsjednica Stručnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK Kristina Bevanda kazala je u izjavi za Fenu kako, ukoliko Vlada HNK ne prihvati njihov zahtjev, te doktore i stomatologe ne izdvoji u posebni kolektivni ugovor, slijedi najgori scenarij, koji podrazumijeva stupanje u generalni štrajk, ali i podnošenje kolektivnog otkaza. 

Naime, kako je pojasnila Bevanda, u ponedjeljak, 26. februara, bit će održan sastanak s predstavnicima Vlade HNK, kada bi trebao biti potpisan protokol o pregovaranju. 

Međutim, kako je istaknula, u prošli petak je Vlada HNK donijela odluku o postupku pregovora za zaključenje granskog kolektivnog ugovora o obvezama poslodavca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNK, te početak pregovora s reprezentativnim sindikatima - Nezavisnim stručnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu, Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, te Nezavisnim sindikatom zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar

- I dalje nam po usvojenoj odluci ne daju pravo na zaseban kolektivni ugovor, kako je to slučaj u ostalim kantonima. U zajedničkom kolektivnom ugovoru su, kao i do sada, svi iz zdravstva - to uključuje i nemedicinsko osoblje, dok bi u posebnom kolektivnom ugovoru bili doktori medicine i stomatologije, te u drugom, koji bi se potpisao, bilo bi ostalo osoblje – pojasnila je Bevanda.

Inače, Stručni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK je nakon primljenog sudskog rješenja privremeno obustavio štrajk, 13. februara, te je pokrenuo pravne žalbe na odluku Općinskog suda Mostar. 

Uz potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora spomenuti sindikat traži povećanje satnice s 2 KM na 2,6 KM, te povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe ljekare - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.