Mostar: Otvoren sajam zapošljavanja studenata i diplomanata - JobFAIR

Fena

Dvodnevni Sajam zapošljavanja za studente i diplomante tehničkih struka - JOB FAIR koji stvara direktan kontakt između studenata i poslodavaca otvoren je danas po prvi put u Mostaru, a u organizaciji Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru i Studentskog zbora tog fakulteta.

Sajam za svrhu ima omogućiti studentima prvi kontakt i razgovor s potencijalnim poslodavcima te na taj način potaknuti komunikaciju i njihovo rano usmjeravanje u odabiru stjecanja određenih vještina i kompetencija.

Uoči početka sajma, dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Željko Stojkić rekao je kako se radi o lijepoj prilici kojom će se spojiti lokalni poslodavci i studenti, te na taj način pokušati naći zajednički interes, što traže poduzeća, a što studenti očekuju od njih.

Dodao je kako na sajmu sudjeluju 22 preduzeća s područja strojarstva i računarstva, te da će studenti imati priliku razgovarati direktno s njima.

Najavio je i nastavak pokretanja inicijative za Studenski inkubator, čija je svrha studentima predstaviti ideje i probleme preduzeća, a da ih oni pokušaju riješiti.

- U ovom razdoblju studenti Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike idu na praksu u preduzeća. U ovoj godini imamo ponuđenih 45 projekata od strane preduzeća našim studentima za praksu, a ovaj današnji događaj je mjesto gdje će se obavljati intervjui tih firmi i studenata koji idu na praksu u sljedećem semestru – naglasio je dekan.

Pomoćnica Rektora za nastavu, studente i pravna pitanja sa Sveučilišta u Mostaru Vesna Kazazić ocijenila je kako je ovo vrlo značajna aktivnost Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike te kako je ovo velik iskorak u odnosnu na ono što su do sada radili.

Dodala je kako je jedan od strateških ciljeva Sveučilišta povezivanje s gospodarstvom i praćenje sudbine završenih studenta.

- Ovo je jedan značajan iskorak jer su na jednom mjestu gospodarstvenici i studenti. Gospodarstvenici da čuju i vide tko su dobri studenti i da vide njihove profile, a studenti da se upoznaju sa stanjem u gospodarstvu i sutra da vide svoju šansu - naglasila je.

Po njezinom mišljenju, na sajam su došli svi da uzmu nešto svoje, gospodarstvenici da vide kakvi su studenti, a studenti da nađu prostor za svoje zapošljavanje, što će svakako doprinijeti da ostanu ovdje i da vide kako ima perspektive u našoj državi.

Predstavnik Studenskog zbora Fakultet strojarstva i računarstva Zdravko Grubešić kazao je kako je sajam bitan, budući da studenti nemaju iskustva s poslodavcima.

- Neke od naših radionica pomoći će studentima kako se prijaviti za posao, kako odraditi razgovor, napisati životopis i motivacijsko pismo - istaknuo je.

Ustvrdio je kako će studenti imati priliku upoznati se s onim što poslodavci u ovom okruženju rade i na što se mogu fokusirati tijekom studija.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje.

NA VRH

Podijeli članak na