HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Ljekari i stomatolozi napustili pregovore, moguć štrajk

Bevanda: Uputit ćemo prijedlog

M. HODŽIĆ

27.2.2018

Dugo najavljivani pregovori između Vlade HNK i tri sindikata iz oblasti zdravstva radi zaključivanja granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u zdravstvu u HNK započeli su jučer u Mostaru.

Nakon što nije udovoljeno njihovom zahtjevu da se doktori i stomatolozi izdvoje u zaseban kolektivni ugovor i zasebne pregovore, sastanak su napustili predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

Zaseban ugovor

S druge strane, predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu HNK te Sindikata zaposlenika SKB Mostar pristali su na pregovore, potpisavši ponuđeni protokol o pregovaranju. Sastanak je, inače, bio zatvoren za javnost.

- Napustili smo prostoriju jer su sudionici ovog sastanka ostali pri odluci Vlade da se ljekarima ne omogući zaseban kolektivni ugovor. Samo smo tražili da mi zagovaramo svoje radnike, a ostalima smo poželjeli sreću da zagovaraju svoje. Ponovo ćemo uputiti prijedlog da se ljekari izdvoje u poseban kolektivni ugovor, kao što je to svugdje u državi, a, ako to ne uvaže, pokrećemo generalni štrajk - kazala je Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

Osman Tufek, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu, naglasio je da je njima u interesu da pregovori počnu te da treba poštivati stavove Vlade.

- Dogovoreno je vođenje protokola oko pregovora, a idući sastanak je 6. marta. Doći ćemo mi i Sindikat zaposlenih u SKB, a data je mogućnost da se pozovu i doktori i stomatolozi - dodao je Tufek.

Slijedi utakmica

Ističući da se njihovi zahtjevi odnose na povećanje minimalne satnice koja trenutno iznosi dvije KM, kao i povećanje koeficijenta na plaću, Josip Masatović, predsjednik Sindikata zaposlenih u SKB, kazao je da tek sada slijedi „utakmica“ koja po zakonu ne bi trebala trajati duže od 45 dana.

- Mislim da ćemo u tom periodu iznaći najbolje rješenje. Vidjet ćemo šta se nudi u pregovorima - istakao je Masatović.

Tufek: 6. marta naredni sastanak

Masatović: Slijedi nova utakmica

U suprotnosti s odlukom

Iz Vlade HNK su saopćili da je vođenje zasebnih pregovora s ljekarima i stomatolozima u suprotnosti s njenom jednoglasnom odlukom.

- Pregovarački tim iznova poziva predstavnike Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK da se potpisivanjem protokola pridruže daljnjim pregovorima - naveli su iz Vlade.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.