HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Nova zgrada Pedijatrije bit će završena krajem 2019.

Planirana i izgradnja novog Urgentnog bloka pri KB „Dr. Safet Mujić“, a konjička bolnica sredstva će utrošiti za nabavku opreme

Stara zgrada Pedijatrije na Bijelom Brijegu stara i oronula

M. HODŽIĆ

8.3.2018

Hercegovačko-neretvanski kanton uzet će kredit od Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 32 miliona KM, koji je namijenjen za izgradnju i obnovu tri bolnice te modernizaciju medicinske opreme i infrastrukture u njima.

 Novi objekt

Tako će za izgradnju novog objekta Pedijatrije pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar biti izdvojeno 19,2 miliona KM, za obnovu i opremanje odjela u KB „Dr. Safet Mujić“ Mostar 9,6 miliona, a za izgradnju i obnovu odjela i nabavku računarske i medicinske opreme za Opću bolnicu Konjic 3,2 miliona KM.

Postojeća zgrada Pedijatrije na Bijelom Brijegu, izgrađena davne 1968. godine, stara je i oronula, zbog čega Uprava godinama radi na iznalaženju rješenja za izgradnju novog objekta.

Zahvaljujući ovim kreditnim sredstvima, radovi na novom objektu bi, prema najavama, mogli krenuti do ljeta, a do kraja iduće godine trebali bi biti i okončani.

Šefica Pedijatrije Vesna Brkić ističe da kroz poliklinički dio ove ustanove godišnje prođe 8.000 malih pacijenata, a kroz prijeme i otpuste više od 2.500.

- Naravno da će i njima i nama koji tu radimo mnogo značiti useljenje u novu zgradu, bolji smještaj djece, oprema, prostorije i sve ostalo. Ja se nadam da će se ovaj put konačno projekt nove zgrade zaista realizirati - kaže Brkić.

Nabavka opreme

Iz ovih kreditnih sredstava planirana je i izgradnja novog Urgentnog bloka pri KB „Dr. Safet Mujić“, kao i opremanje novog objekta u kojem je smješten Odjel za ginekologiju, pedijatriju i neonatologiju, a za koji im je potrebna oprema za dvije operacione sale, CT uređaj i druga oprema. Konjička bolnica, pak, sredstva će utrošiti za nabavku potrebne opreme.

Kamata dva posto

Inače, Kanton se, kako je ranije rečeno, ovim kreditom zadužuje na 25 godina, uključujući grejs period od pet godina. Kamatna stopa kredita iznosi dva posto.



Dr. BRKIĆ: Svima će biti bolje

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.