HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Ljekari u ponedjeljak izlaze u protestnu šetnju, a potom stupaju u generalni štrajk

S jednog od prijašnjih štrajkova medicinskih radnika u HNK

M. SMAJKIĆ

10.3.2018

To što su doktori medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu najavili generalni štrajk za 19. mart, ali i mogućnost kolektivnog otkaza, jer im nadležni ne žele dopustiti posebne pregovore i kolektivni ugovor, kao što su to dobile njihove kolege širom Federacije BiH, Kantonalnu vladu (HDZ BiH-SDA) očito ne dotiče.

Odvojeni pregovori

Štaviše, nakon jučerašnjeg stava Vlade HNK o njihovim zahtjevima koje je novinarima, umjesto resornog ministra, dr. Gorana Opsenice ili, pak, premijera HNK Nevenka Hercega, prenio portparol Pero Pavlović, bilo je jasno da nadležni nemaju namjeru udovoljiti zahtjevima Sindikata.

Pavlović: Prenio stav premijera i ministra

- Vlada ne želi nikoga diskriminirati niti umanjiti njegovu vrijednost, ali ne može prihvatiti uporno insistiranje jednog od tri sindikata na odvojenim pregovorima i zasebnom kolektivnom ugovoru - naveo je Pavlović.

Također, rekao je da iz Vlade ponovo pozivaju Sindikat da se pridruži pregovorima, kojima su, podsjetimo, pristupili predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu HNK, te Sindikata zaposlenika SKB Mostar.

U Sindikatu doktora jučer nisu krili razočarenje zbog ovakvog stava Vlade HNK. Pogotovo ih je razljutilo to što je u stavu Vlade navedeno „kako se pitaju šta se krije iza zahtjeva o odvojenim pregovorima“.

- Krije se to da ljekari žele da se izjednače sa svojim kolegama u FBiH. Krije se isti status, to je naš odgovor. Ali, bez obzira na sve što iznose, mi odustati nećemo. Pokrenuli smo proceduru za štrajk i nikakva sudska odluka nas neće u tome spriječiti - rekao nam je jučer potpredsjednik Sindikata dr. Elvedin Habibija.


Dr. Habibija: Svi ljekari pred Vladu

Dodaje da su, kao i prošli put kada su stupili u generalni štrajk, zakonski ispoštovali svu proceduru.

- Također, u ponedjeljak će ljekari iz cijelog Kantona održati mirnu protestnu šetnju, čije će krajnje odredište biti sjedište Vlade HNK u Mostaru – istaknuo je dr. Habibija.

Sastanak s premijerom

Dr. Habibija nam je kazao da im je iz Vlade HNK stigao odgovor na dopis kojim su zatražili sastanak s kantonalnim premijerom kako bi ponovo iznijeli svoje zahtjeve.

- Sastanak je zakazan za utorak, 13. marta, no to ništa ne mijenja. Mi svoje aktivnosti nastavljamo - poručio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.